MIERNIKI WARTOŚCI PRODUKCYJNEJ (POKARMOWEJ) PASZ. WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PASZ.
JEDNOSTKA SIENNA - wartość produkcyjną pasz przeliczana na zdolność produkcyjną 1 kg siana i wyrażano ją w kilogramach tej paszy JEDNOSTKA JĘCZMIENNA - skandynawska - 1 kg ziarna jęczmienia, jego wartość produkcyjna w żywieniu przeżuwaczy. JEDNOSTKA SKROBIOWA - Oskar Kelner ustalił ile tłuszczu osadza się w ciele zwierząt podając im określone ilości skrobi, cukru, celulozy, białka, tłuszczu, ilość powstałego tłuszczu odniósł do 1kg strawnych składników i przeliczył to na zdolność tłuszczotwórczą skrobi; na podstawie składnika chemicznego paszy obliczył jaką produkcję tłuszczu spowoduje określona ilość paszy z 1 kg skrobi odkłada się 240g tłuszczu. JEDNOSTKA OWSIANA - 1 kg owsa - 0,6 wartości skrobiowej
SSO - SUMA SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH wyraża zawartość strawnych składników w kg na 100 kg danej paszy i * 2.25
DLG - wartość energetyczna paszy w energii netto laktacji. INRA - energetyczna ocena wartości paszy i potrzeb pokarmowych przeżuwaczy
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)