Znakowanie żywności - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 924
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Znakowanie żywności - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Znakowanie żywności Informacja żywieniowa na opakowaniu Spożywana żywność powinna odpowiadać kryteriom żywności bezpiecznej dla zdrowia:
*zawartość szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych i zanieczyszczeń biologicznych nie może przekraczać stężeń dopuszczalnych aktami normatywnymi lub zaleceniami.
*wartość odżywcza jest charakterystyczna dla danego produktu, nie jest istotnie zmniejszona w procesie technologicznym
*nie zawiera substancji dodatkowych innych niż niezbędne ze względów technologicznych (dodawanie zgodnie z normą)
*jest akceptowana przez konsumentów, spożywana zgodnie z zaleceniami, nie wywołuje niekorzystnych zmian
Ustawa z 11.05.2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wraz z uzupełnieniem z 2002r.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Rozwoju Wsi z dnia 16.12.2002r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.
Przepisy te są zgodne z Dyrektywami UE i wytycznymi Kodeksu Żywnościowego.
Na opakowaniu muszą być umieszczone informacje obowiązkowe, mogą być również umieszczone informacje dodatkowe, dobrowolne.
Informacje obowiązkowe na opakowaniu środka pożywczego obejmują:
-nazwę środka spożywczego
-wykaz składników
-datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
-zawartość netto
-warunki przechowywania
-nazwę i adres producenta
-nazwę i adres podmiotu gospodarczego pakującego lub rozlewającego środek spożywczy
-kraj pochodzenia
-sposób użycia (jeżeli brak informacji uniemożliwiałby właściwe konsumowanie)
-zawartość tłuszczu w produktach mleczarskich
-moc napoju zawierającego powyżej 1,2% alkoholu
-klasę jakości (o ile określono klasyfikację)
-„utrwalono radiacyjnie” na środkach spożywczych konserwowanych radiacyjnie
-oznaczenie partii produkcyjnej
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz