Deklaracja kwasów tłuszczowych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 721
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Deklaracja kwasów tłuszczowych - strona 1 Deklaracja kwasów tłuszczowych - strona 2

Fragment notatki:

Deklaracja kwasów tłuszczowych w cholesterolu pociąga za sobą konieczność zadeklarowania ogólnej ilości tłuszczu, podaje się w następującej kolejności:
tłuszczu (g), w tym
kwasów tłuszczowych nasyconych (g)
kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (g)
kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (g)
cholesterol (mg)
Regulacje krajowe: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i rozwoju Wsi z 16.12.2002 roku.
1) W sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych.
2) W sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26.04.2004.
Wymagania dotyczące znakowania określone w ustawie z 11.05.2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Opakowania jednostkowe środków spożywczych przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta oraz dla zakładów żywienia zbiorowego powinny zawierać informacje dotyczące:
- Wymienione informacje nie mogą:
wprowadzać konsumenta w błąd tekstem lub znakiem graficznym
Informacje na etykiecie: nazwa produktu
wykaz składników
data określająca trwałość
dane identyfikujące: producenta środka spożywczego i miejsca pochodzenia produktu
zawartość netto (liczba sztuk)
warunki przechowywania
oznaczenie partii produkcyjnej
klasa jakości handlowej
Wykaz składników: składniki stosowane w produkcji lub przetwarzaniu (znajdujące się w końcowym produkcie) w kolejności malejącej
wykaz składników poprzedza się nagłówkiem zawierającym wyraz „składniki” lub „skład”
nie podaje się wykazu składników: jednoskładnikowe środki spożywcze, świeże i nieobrane i nierozdrobnione owoce i warzywa
nazwa aromatu może zostać uzupełniona określeniem „naturalny” lub określeniem równoznacznym
w przypadku dozwolonych substancji dodatkowych, w tym aromatów, które są genetycznie zmodyfikowane lub zostały wyprodukowane z substancji genetycznie zmodyfikowanych, informacja o tym jest podawana w wykazie składników, bezpośrednio po nazwie dozwolonej substancji dodatkowej.
Data określająca trwałość: data minimalnej trwałości najlepiej spożyć przed ...(dzień, miesiąc) - dla produktów o trwałości nie przekraczającej 3 miesięcy;
najlepiej spożyć przed końcem... (miesiąc, rok) - dla produktów o trwałości od 3 do 8 miesięcy
(rok) - o trwałości przekraczającej 18 miesięcy
Środek spożywczy po upływie daty minimalnej trwałości nie może być przeznaczony do obrotu.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz