Oznaczenie partii produkcyjnej

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 2835
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczenie partii produkcyjnej - strona 1 Oznaczenie partii produkcyjnej - strona 2

Fragment notatki:

Oznaczenie partii produkcyjnej: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 13.04.2004 roku w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania partii.
Podaje się przy użyciu kodu identyfikacyjnego (określonego przez producenta lub wprowadzającego środek spożywczy do obrotu) umożliwiającego identyfikację środka spożywczego pochodzącego z danej partii produkcyjnej;
Jeżeli nie jest możliwe odróżnienie kodu identyfikacyjnego od innych informacji zawartych w oznakowaniu, kod identyfikacyjny należy poprzedzać litera „l”.
Znakowanie nowej żywności: Produkt genetycznie zmodyfikowany - składający się z organizmów genetycznie zmodyfikowanych lub ich fragmentów lub kombinacji, zawierający DNA lub białka z organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
Znakowanie su plementów diety: Suplement diety - skoncentrowane źródło witamin lub składników mineralnych.
Nazwa kategorii składników odżywczych lub substancji charakteryzujących ten produkt lub wskazanie ich właściwości;
Porcja produktu do spożycia w ciągu dnia;
Ostrzeżenie dotyczące nie przekraczania zalecanej porcji w ciągu dnia;
Stwierdzenie, że nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety;
Stwierdzenie, że suplementy powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Znakowanie produktów wzbogaconych w witaminy i składniki mineralne:
Maksymalna ilość witamin i składników mineralnych w 100g lub 100 ml - 50% zalecanego dziennego spożycia.
Dla witaminy C i - max 100% zalecanego dziennego spożycia.
Minimalna ilość składników mineralnych i witamin w 100 g lub 100 ml - 15% zalecanego dziennego spożycia.
Znakowanie produktów bez opakowań: Na wywieszce należy podać: nazwę produktu, a ponadto:
w przypadku produktów mięsnych, drobiowych - składniki i klasę jakości handlowej, jeśli została ona ustalona w przepisach w zakresie jakości handlowej;
świeże warzywa, w tym ziemniaki oraz owoce - nazwę odmiany, oraz identyfikująca wprowadzającego do obrotu oraz klasę jakości handlowej jeżeli została ona ustalona;
w przypadku produktów innych niż wyżej wymienione - klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona;
w przypadku produktu bez opakowania jednostkowego umieszczonego w opakowaniu zbiorczym, kod identyfikacyjny partii produkcyjnej podaje się na opakowaniu zbiorczym.
Znakowanie opakowań: Znaki identyfikujące materiał opakowaniowy:
Kod numeryczny
Rodzaj materiału opakowaniowego
1-19
Tworzywa sztuczne
20-39
Papier i tektura
40-49
Metale


(…)

… i tektura
40-49
Metale
50-59
Drewno i materiały drewnopochodne
60-69
Materiały tekstylne
70-79
Szkło
80-89
Różne materiały stosowane łącznie
Symbole literowe:
PET - politetraftalan etylenu (kod 1)
HDPE - polietylen wysokiej ρ (2)
PCV - polichlorek winylu (3)
LDPE - polietylen niskiej ρ (4)
PP - polipropylen (5)
PS - polistyren (6)
PAP - tektura falista (20), papier (22)
FE - stal (40)
ALU - aluminium (41…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz