Żywienie dziecka - strona 6

note /search

Wartość energetyczna - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 812

Wartość energetyczną oblicza się stosując współczynniki obliczeniowe: Białko 4kcal/g Tłuszcze 9kcal/g Węglowodany przyswajalne 4kcal/g Etanol 7kcal/g ZNAĆ Alkohole wielo. 2,4kcal/g Wk. Organ. 3kcal/g Informacje żywieniowe podaje się w przeliczeniu na: 100g lub 100ml środka spożywczego Porcję...

Warzywa i owoce - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1092

Warzywa i owoce Są to produkty ubogo energetyczne o wysokiej wartości odżywczej. Stanowią zasadnicze źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Spełniają funkcje regulujące i ochronne. Ze względu na swoje walory smakowe i zapacho...

Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 665
Wyświetleń: 2891

Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne Kryterium podziału to działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Węglowodany przyswajalne - organizm czerpie z nich energię (jednocukry, dwucukry, skrobia i glikogen) Węglowodany nieprzyswajalne - wielocukry (celuloza,

Węglowodany - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1120

Węglowodany - cukrowce, sacharydy Węglowodany należą do organicznych związków C, H i O. Stosunek wodoru do tlenu jest identyczny jak w wodzie (2:1). Są związkami powszechnymi zarówno w świecie fauny i flory. Rośliny potrafią syntetyzować węglowodany de novo. Posiadają bowiem chlorofil, który w obe...

Witamina C - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 826

Witamina C Witamina C jest kwasem askorbinowym jak również jego pochodnymi o tym samym działaniu biologicznym. Kwas L-askorbinowy ma właściwości redukujące. Witamina C jest dobrze wchłaniana w jelicie cienkim. Jest niezbędna do wytwarza...

Witamina D - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 763

Witamina D Tą nazwą określa się grupę 10 związków wykazujących działanie przeciwkrzywiczne. Największe znaczenie mają dwa; tj. witamina D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Pro...

Witamina E - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 672

Witamina E Występują 4 naturalne tokoferole (alfa, beta, gamma i delta) oraz 4 tokotrienole. Największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol. Wchłanianiu witaminy E sprzyja żółć i obecność tłuszczów w pożywieniu. Witamina E jest wytw...

Zasady prawidłowego żywienia - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1057

Zasady prawidłowego żywienia Udział energii z białka w pożywieniu dorosłych powinien wynosić 12%, a u dzieci ok. 13% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Białka zwierzęce w pożywieniu powinny stanowić ok. 1/2 , a w przypadku dzieci, młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących nawet ¾ og...

Zasady zamiany produktów spożywczych - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 567
Wyświetleń: 5607

Zasady zamiany produktów spożywczych Znając skład i zawartość odżywczą poszczególnych produktów spożywczych, można stosować zmianę jednych produktów na drugie w wypadku braku jednego z nich. Istnieje zasada, że zamiany dokonuje się w obrębie tej samej grupy produktów spożywczych. Jeżeli brakuje m...

Zdrowie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 980

ZDROWIE = ŻYWNOŚĆ + ŻYWIENIE Żywność - substancje lub ich mieszaniny, spożywane przez człowieka, w celu dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych, którymi są składniki budulcowe, energetyczne i regulujące. Od 2002r. w ...