Witamina E Występują 4 naturalne tokoferole (alfa, beta, gamma i delta) oraz 4 tokotrienole. Największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol.
Wchłanianiu witaminy E sprzyja żółć i obecność tłuszczów w pożywieniu.
Witamina E jest wytwarzana wyłącznie w roślinach. Bogatym jej źródłem są: -olej sojowy
-olej z kiełków pszenicy
-kukurydza
-zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, kapusta, czosnek)
Witamina K Działanie witaminy K (przeciwkrwotoczna) wykazuje wiele związków naturalnych i syntetycznych.
Witamina K występuje głównie w produktach roślinnych na ogół w ilościach proporcjonalnych do ilości chlorofilu.
Stąd zielone części warzyw (np. szpinak, kapusta) są dobrym źródłem tej witaminy, podczas gdy rośliny hodowane bez dostępu światła słonecznego nie zawierają jej.
Witamina K2 jest wytwarzana przez drobnoustroje jelita grubego.
(…)
…
Witamina E
Występują 4 naturalne tokoferole (alfa, beta, gamma i delta) oraz 4 tokotrienole. Największą aktywnością charakteryzuje się alfa-tokoferol.
Wchłanianiu witaminy E sprzyja żółć i obecność tłuszczów w pożywieniu.
Witamina E jest wytwarzana wyłącznie w roślinach. Bogatym jej źródłem są:
-olej sojowy
-olej z kiełków pszenicy
-kukurydza
-zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, kapusta…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)