Żywienie dziecka - strona 5

note /search

Normy żywienia - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 70
Wyświetleń: 987

Normy żywienia Dzienne (dobowe) normy na energię i składniki odżywcze Dzienna racja pokarmowa powinna być tak zostawiona, aby dostarczała wszystkich składników w ilościach pokrywających potrzeby organizmu człowieka. Zapotrzebowanie czł...

Ocena sposobu żywienia - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 532
Wyświetleń: 4522

Ocena sposobu żywienia. Metodologia badań sposobu żywienia - Dane o sposobie żywienia Jakościowe:-ankietowepunktoweIlościowe:inwentarzowewago...

Prawidłowe żywienie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1057

Prawidłowe żywienie - polega nie tylko na zaspokojeniu w sposób optymalny zapotrzebowania organizmu na energię i składniki pokarmowe, lecz także uwzględnia rozłożenie posiłków w czasie, dobór produktów przeznaczonych do spożycia w taki...

Produkty zbożowe - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 945

Produkty zbożowe Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia. Do grupy tej zalicza się mąki i kasze, a także produkowane z nich wyroby, jak pieczywo, makarony, płatki, kluski. Ich

Rola białek w organizmie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1309

Rola białek w organizmie *Materiał budulcowy komórek *Podstawowy składnik płynów ustrojowych *Części białkowe enzymów trawiennych i tkankowych *Białkami są niektóre hormony (wzrostu, prolaktyna) *Materiał budulcowy ciał odpornościowych *Bi...

Dieta a ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - omówieni...

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 546

Rola diety w ograniczeniu ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - zależnych Dzięki rozwojowi cywilizacji współczesny człowiek żyje dłużej, jednakże tryb życia coraz bardziej odbiega od warunków, do jakich ludzie przywykli przez pokolenia. Zbyt mała aktywność fizyczna bywa przyczyną ograniczenia s...

Składniki mineralne - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 735

Składniki mineralne Stanowią grupę związków chemicznych koniecznych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia człowieka. Nie są syntetyzowane w organizmie, muszą być codziennie dostarczane z pokarmem w odpowiednich ilościach i proporcjach. Dotychczas w ustroju człowieka stwierdzono obecność 81 ...

Tłuszcz - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 875

Tłuszcze Tłuszcze spożywcze (poza masłem) dzieli się na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (smalec, słonina, łój) oraz roślinnego (oleje i margaryny...

Tłuszcze - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1533

Tłuszcze Pojęcie „tłuszczu” obejmuje swoim zakresem zarówno składniki pokarmowe, jak i produkty spożywcze (masło, smalec, margaryna

Wartość biologiczna białek - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1120

Wartość biologiczna białek Wartość biologiczna białek zależy od składu aminokwasowego. Białko jest wysokowartościowe gdy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Wartość odżywcza białka mierzy się chemicznie i biologicznie Chemicznie określa się wskaźnik aminokwasu ograniczającego CS (Chemical Sc...