Prawidłowe żywienie - polega nie tylko na zaspokojeniu w sposób optymalny zapotrzebowania organizmu na energię i składniki pokarmowe, lecz także uwzględnia rozłożenie posiłków w czasie, dobór produktów przeznaczonych do spożycia w taki sposób, aby w każdym oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie, człowiekowi potrzebne, składniki odżywcze (białka, węglowodany, tłuszcze).
Popularyzacja prawidłowego żywienia obejmuje: -upowszechnienie wiedzy o zasadach prawidłowego żywienia i edukację żywnościową .
Edukacja żywieniowa: -upowszechnianie wiedzy żywieniowej
-zachowania żywieniowe (preferencje konsumenckie)
-zalecenia żywieniowe (np. piramida żywieniowa)
Nauki zajmujące się edukacją żywieniową: -ekotrofologia (żywienie + ekologia)
-genetotrofia
-epidemiologia żywieniowa (żywienie i występowanie chorób)
-socjologia żywienia (konsumpcja żywności, nauki społeczne)
wygląd, smak
i zapach pokarmu
||
||
reakcje warunkowe ==== przyjemność ==== sytość specyficzna
|||
APETYT
|||
|||
czynniki społeczne: =========|||======= czynniki fizjologiczne:
-religia || -hormony
-kultura czynniki -mechanizm głód-sytość
-oświata psychologiczne: -neurotransmitery
-nałogi
-naśladownictwo
-przyzwyczajenie
Efektem zaburzeń fizjologicznych mechanizmów regulacji spożywania pokarmu są dwa przeciwstawne stany patologiczne:
ANOREKSJA (jadłowstręt) BULIMIA (żarłoczność)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)