Produkty zbożowe - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 945
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Produkty zbożowe - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Produkty zbożowe Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia. Do grupy tej zalicza się mąki i kasze, a także produkowane z nich wyroby, jak pieczywo, makarony, płatki, kluski. Ich wartość odżywcza zależy nie tylko od rodzaju użytego ziarna, lecz także od zastosowanej obróbki technologicznej i różnego rodzaju dodatków.
Produkty zbożowe są bogate w:
-węglowodany złożone (skrobię)
-białko (niska wartość odżywcza)
-składniki mineralne (P, Zn, Mg, Fe, Mn, S)
-witaminy grupy B (zwłaszcza tiamina)
-błonnik pokarmowy
Produkty zbożowe stanowią podstawę pożywienia, powinny być podawane w każdym posiłku. Wykazują właściwości kwasotwórcze.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz