Normy żywienia-podstawy planowania żywienia

Nasza ocena:

3
Pobrań: 252
Wyświetleń: 1967
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Normy żywienia-podstawy planowania żywienia - strona 1 Normy żywienia-podstawy planowania żywienia - strona 2 Normy żywienia-podstawy planowania żywienia - strona 3

Fragment notatki:

Normy żywienia Podstawy planowania żywienia Znajomość niezbędnych składników odżywczych, ich roli w organizmie oraz występowania w produktach spożywczych stanowi podstawę racjonalnego żywienia i planowania posiłków.
Podstawowymi miernikami jakości żywienia i wyżywienia są NORMY ŻYWIENIA Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze jest uzależnione od szeregu czynników indywidualnych i charakterystycznych dla każdego organizmu jak:
wiek,
płeć,
stopień aktywności fizycznej,
stan fizjologiczny.
Dane o wielkości tego zapotrzebowania stanowią punkt wyjścia do opracowywania norm żywienia i wyżywienia. NORMY ŻYWIENIA określają ilość energii i niezbędnych składników odżywczych, w przeliczeniu na jedną osobę i na jeden dzień, które zgodnie z aktualnym stanem wi edzy uznano za wystarczające dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych wszystkich osób poszczególnych grup ludności, aby zapewnić prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny oraz pełnię zdrowia, czyli zapobiegać chorobom zarówno z niedoboru jak i nadmiernej podaży składników odżywczych pożywienia. Uwzględniają one specyficzne dla wyróżnionych grup ludności różnice w zapotrzebowaniu organizmu zależnie od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a także warunkami bytowania i trybem życia.
Normy żywienia przeznaczone są głównie dla specjalistów z zakresu żywienia.
Podstawowym ich zastosowaniem jest planowanie jadłospisów, czyli możliwie najlepsze jakościowe i ilościowe dostosowanie całodziennego wyżywienia do potrzeb organizmu człowieka
Innym zastosowaniem jest ocena prawidłowości żywienia (ocena sposobu żywienia).
W praktyce, przy planowaniu wyżywienia trudno jest tak opracować zestawy posiłków, aby dokładnie odpowiadały normom żywieniowym. Dlatego normy należy traktować jako przeciętny wzorzec , który powinno się osiągnąć w dłuższej perspektywie czasowej, z tym jednak, że liczbę posiłków oraz ich wartość energetyczną należy dostosować do potrzeb organizmu, zależnie od wieku, rodzaju i warunków pracy oraz stanów fizjologicznych
Ocena prawidłowości żywienia, czyli ocena sposobu żywienia dokonywana jest na podstawie informacji o spożyciu produktów (jadłospisy, wywiady, ankiety) średniego spożycia energii i składników odżywczych. Do wyliczeń stosuje się tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych, a uzyskane wyniki po uwzględnieniu strat technologicznych porównuje z normami żywienia.
Przy interpretacji wyników należy pamiętać, że normy zawierają margines bezpieczeństwa, a spożyte produkty spożywcze mogą w znacznym zakresie różnić się składem od podanego w tabelach (rzeczywista ilość odpadków i straty technologiczne mogą być inne niż przyjęte), i że badane racje lub jadłospisy mogą nie być reprezentatywne dla danej grupy konsumentów.


(…)

… żywnościowego.
Ekonomiczne gospodarowanie żywnością (zapobieganiu marnotrawstwu).
Organizacja i praktyczne realizowanie wyżywienia na poziomie gospodarstw domowych oraz w zakładach żywienia zbiorowego.
PLANOWANIE ŻYWIENIA - WYMOGI
Warunkiem sine qua non prawidłowego planowania jadłospisów jest znajomość potrzeb pokarmowych poszczególnych grup ludności
Istotną kwestią jest: ustalenie ilości posiłków w ciągu…
… źródłem węglowodanów złożonych są ziemniaki i suche nasiona roślin strączkowych Minimum 1/3 białka powinna pochodzić ze źródeł zwierzęcych
Mleko i sery powinny być uwzględniane w co najmniej dwóch, a najlepiej trzech posiłkach dziennie Produkty spożywcze, które są dobrym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika (warzywa i owoce)
Warzywa i owoce bogate w karotenoidy i witaminę C należy…
… lub mleczne napoje fermentowane;
Spożywać chude mięso i jego przetwory w ilościach umiarkowanych 2-3 razy w tygodniu, w pozostałe dni ryby i rośliny strączkowe;
Ograniczyć spożycie tłuszczu, stosować oleje lub oliwę z oliwek;
Ograniczyć dodatek soli;
Cukier i słodycze spożywać w umiarkowanych ilościach (słodycze zastąpić owocami);
Aktywność fizyczna dostosowana do możliwości organizmu.
W planowaniu…
… na czczo szybko pojawia się uczucie zmęczenia i maleje wydajność pracy.
Mleko lub napój mleczny (jogurt, kakao, kefir, koktajl) z dodatkiem płatków zbożowych
Pieczywo mieszane, Tłuszcz (masło - dzieci, tłuszcze roślinne), wysokowartościowe białko (sery, twaróg, jaja, wędliny, ryba)
Surowe warzywa i owoce (pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, sałata, kapusta, jabłka, śliwki). Wskazane…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz