Wykład - Badania sposobu żywienia i stanu odżywiania

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 791
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - Badania sposobu żywienia i stanu odżywiania - strona 1 Wykład - Badania sposobu żywienia i stanu odżywiania - strona 2 Wykład - Badania sposobu żywienia i stanu odżywiania - strona 3

Fragment notatki:

Badania sposobu żywienia i stanu odżywiania Zasadniczym celem tych badań jest stwierdzenie : 1. Czy istnieją wady żywienia w danej populacji jako całości czy też w poszczególnych
jej grupach i na czym te wady polegają ? 2. Jakie są następstwa zdrowotne, względnie jakimi następstwami może grozić dany sposób żywienia w przyszłości?
3. Jakie są przyczyny tych wad?
4. W jaki sposób można by usunąć istniejące wady w żywieniu i ich następstwa
dla zdrowia?
RODZAJE WAD ŻYWIENIOWYCH
Pierwotne wady istnieją wtedy, gdy ich wyłączna przyczyna tkwi w ilości lub jakości
pożywienia względnie w nieprawidłowym rytmie dostarczania ustrojowi składników
odżywczych. * niedobory lub nadmiary ilościowe ( masa/ masa )
* niedobory jakościowe ( brak Ca, Fe)
* niewłaściwy stosunek składników odżywczych ( cukrzyca, choroba naczyń- miażdżyca, otyłość brzuszna )
* nieodpowiedni tryb żywienia ( nieregularne posiłki sprzyjają otyłości )
Wtórne wady powstają w tych przypadkach, gdy skład pożywienia jest prawidłowy,
ale jego wykorzystanie upośledzone wskutek zaburzeń w przyjmowaniu, trawieniu,
wchłanianiu, rozprowadzaniu składników.
OCENA STANU ODŻYWIENIA
STAN ODŻYWIENIA ( wg WHO) Jest to stan zdrowia wynikający ze zwyczajowego spożycia żywności, wchłaniania
i wykorzystywania wchodzących w jej skład składników odżywczych oraz działania
czynników patologicznych, wpływających na te procesy.
Aby ocenić stan żywienia osoby lub populacji należy :
1. określić stężenie wszystkich znanych składników odżywczych we krwi, w innych płynach ustrojowych i tkankach
2. sprawdzić stan strukturalny i funkcjonalny organizmu, uwzględniając historię
chorób przebytych w przeszłości
3. scharakteryzować sposób żywienia, oceniając jakość i ilość spożywanych pokarmów, ich wartość energetyczną i odżywczą.
Ocena masy ciała i proporcji między masą ciała a wzrostem
Względna masa ciała [ % ] = Ma/Mn x 100%


(…)


( nadwaga )
30,0 - 39,9 II stopień nadmiaru masy ciała
( otyłość )
> 40 III stopień nadmiaru masy ciała
( otyłość olbrzymia )
OCENA SKŁADU CIAŁA
% zawartość tłuszczu w organizmie
- Pomiar grubości fałdów skórno - tłuszczowych * fałd nad mięśniem dwugłowym ramienia
* fałd nad mięśniem trójgłowym ramienia
* fałd podłopatkowy
* fałd nad talerzem kości biodrowej
- Oszacowanie gęstości względnej ciała ( d ) wg…
… odżywienia Kobiety Mężczyźni
Dobry 23,2 - 20,9 25,3 - 22,8
Lekkie niedożywienie 20,8 - 18,6 22,7 - 20,2
Umiarkowane niedożywienie 18,5 - 16,2 20,1 - 17,7
Ciężkie niedożywienie < 16,2 < 17,7
OCENA ŻYWIENIA - metodologia Ocena żywienia obejmuje zagadnienia dotyczące spożycia żywności i sposobu
żywienia, a jej celem jest wykazanie czy istnieją wady żywieniowe w danej
populacji lub określonych grupach, na czym…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz