Ocena sposobu żywienia i wyżywienia
Normy żywienia: oznaczają ilośc energii oraz niezbędnych składników odżywczych wyrażonych w przeliczeniu na 1 osobę i 1 dzień, uwzględniając specyficzne dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu, zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej, a także związane z warunkami bytowania i trybem życia.
Normy wyżywienia: odnoszą się do ilości produktów spożywczych potrzebnych do zestawienia racji pokarmowych zgodnie z normami żywienia. Poziom bezpiecznego spożycia: taka ilośc składnika odżywczego, która wystarcza na pokrycie zapotrzebowania na ten składnik u 97,5% osobników zaliczanych do danej grupy.
Poziom zalecanego spożycia: ilośc danego składnika odżywczego, która pokrywa zapotrzebowanie każdego osobnika w obrębie grupy.
Ocena wyżywienia:
Spożycie żywności -ilośc zwyczajowo spożywanej żywności odmierzonej indywidualnie lub zbiorowo, w przeliczeniu na rok / na dobę.
Sposób żywienia -ilośc, jakośc, częstośc , w jakiej formie człowiek spożywa , jak w ujęciu dziennym, tygodniowym , miesięcznym. Stan odżywienia -stan zdrowia człowieka wynikający ze spożycia żywności.
Dzienne racje pokarmowe -zalecane normy wyżywienia
Metody badań: na poziomie indywidualnym, gospodarstwa domowego, handlowym, krajowym.
Techniki:
Obliczeniowe: bilanse żywności, rachunkowośc, inwentarzowe. Rejestracyjne: wagowa, w miarach domowych, wagowo-rejestracyjna
Wywiadowcze: ankietowa, wywiad 24h i 48h, historia żywienia, częstotliwości spożywania żywności
Bilanse: przedstawiają obraz krajowej konsumpcji żywności w okresie 1 roku. Są sumą globalnej produkcji żywności i importu, pomniejszoną o eksport, żywnośc zużytą jako pasza i na siew oraz straty gospodarcze. Wynik dzieli się przez ludnośc.
Rachunkowośc: ilośc i rodzaj żywności zakupionej lub zgromadzonej w ramach gospodarstwa domowego w ciągu roku; badanie budżetów gospodarstwa domowego, GUS
Technika inwentarzowa: masa każdego produktu spożytego przez jedną osobę w ciągu dnia /rodzina
Technika wagowo-rejestracyjna: dla gospodartwa domowego, ważenie żywności zużytej do przygotowania posiłków
Technika wagowa: dla jednej osoby-ważenie wszytskich porcji posiłku i resztki talerzowe, dokładne ważenie i ważenie inwentarzowe.
Zapis w miarach domowych: lista całej żywności spożytej przez jednego osobnika wyrażona w miarach domowych, jadłospis 7-10dniowy
(…)
…-analityczna -indywidualna, analiza chemiczna duplikatów spożytych posiłków.
Szacunkowa- zakłady zbiorowe, porównanie zużycia grup produktów z zalecaną normą. Normy i odchylenia mogą być do 10%. Tydzień, dekada, 14 dni lub miesiąc. Ilościowo-jakościowa: ilośc składników + skład posiłków, częstotliwośc, sposób.
…
… spożywczymi, podajemy ilośc i cenę, gospodarstwa domowe
Wywiad: przez ankietera, kwestionariusz pocztą , ankieta telefoniczna, miary domowe, indywidualne.
Historia: spożyte przez jedną osobę w określonym czasie, weryfikacja za pomocą pytań krzyżowych <?> , w ciągu 3 dni.
Ocena sposobu żywienia:
Jakościowe -ankietowe, punktowe
Ilościowe -inwentarzowe, wagowe, ankietowo-wagowe, chemiczno-analityczne…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)