Zasady zamiany produktów spożywczych - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 4424
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zasady zamiany produktów spożywczych - omówienie - strona 1 Zasady zamiany produktów spożywczych - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Zasady zamiany produktów spożywczych Znając skład i zawartość odżywczą poszczególnych produktów spożywczych, można stosować zmianę jednych produktów na drugie w wypadku braku jednego z nich.
Istnieje zasada, że zamiany dokonuje się w obrębie tej samej grupy produktów spożywczych.
Jeżeli brakuje mięsa, to można je zastąpić, pod względem zawartości białka, produktami białkowymi z innych grup, np.:
100g mięsa odpowiada:
-2 jajom
-400g mleka
-100g twarogu
-70g sera żółtego
Jednak mleka nie należy zastępować mięsem, gdyż mięso nie zawiera wapnia, a mleko jest jego podstawowym źródłem.
Ziemniaki nie powinny być całkowicie zastępowane kaszą czy makaronem, gdyż produkty zbożowe nie zawierają witaminy C.
Stosowanie zamienności produktów spożywczych nie powinno naruszać wartości odżywczej gotowego posiłku.
04.12.2008
Normy żywienia
Dzienne (dobowe) normy na energię i składniki odżywcze
Dzienna racja pokarmowa powinna być tak zestawiona, aby dostarczała wszystkich składników w ilościach pokrywających potrzeby organizmu człowieka.
Zapotrzebowania człowieka na składniki odżywcze ustalono na podstawie wyników badań obejmujących:
-badania nad stanem odżywienia ludności
-badania nad sposobem żywienia się ludności
Pierwszym etapem do ustalenia norm żywieniowych jest określenie średniego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze w grupach ludności wyodrębnionych wg wieku, płci, itd., wykorzystując badania naukowe (stan odżywienia, sposób żywienia).
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zróżnicowane dla poszczególnych osób, ustalenie zmienności indywidualnej………..
W przypadku Dy nie jest znana zmienność średniego zapotrzebowania dodaje się stały margines bezpieczeństwa, dla tiaminy eksperci FAO/WHO ustalili 20%, w Kanadzie dla B12 ustalono normę 100% wyższą niż ilość potrzebna w celu ochrony przed pojawieniem się klinicznych objawów niedoboru tej witaminy i zachowania jej rezerw.
Jeśli nie jest znane ani średnie zapotrzebowanie, ani jego zmienność, za normę przyjmuje się poziom spożycia, który nie powoduje objawów niedoboru lud nadmiaru danego składnika (USA - chrom - na poziomie 200ug/dobę).
Opracowując normy zależy uwzględniać diobostępność składnika odżywczego z różnych produktów (Fe produktów pochodzenia zwierzęcego 10%, z produktów roślinnych 3%)
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz