Dieta a ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 546
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Dieta a ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - omówienie - strona 1 Dieta a ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Rola diety w ograniczeniu ryzyka wystąpienia chorób żywieniowych - zależnych Dzięki rozwojowi cywilizacji współczesny człowiek żyje dłużej, jednakże tryb życia coraz bardziej odbiega od warunków, do jakich ludzie przywykli przez pokolenia.
Zbyt mała aktywność fizyczna bywa przyczyną ograniczenia sprawności układu krążenia, a wysokokaloryczna, bogata w tłuszcze i cukry proste dieta sprzyja powstawaniu otyłości i miażdżycy, co skutkuje chorobą niedokrwienną serca, zawałami, zatorami i cukrzycą typu II.
Choroby cywilizacyjne są konsekwencją niewłaściwego stylu życia. Badania epidemiologów i żywieniowców prowadzone w ostatnich latach wskazują, że jest to efekty współistnienia stresu emocjonalnego, niskiej aktywności fizycznej i nieprawidłowej diety.
08.01.2009
Właściwe działania edukacyjne na rzecz promocji zdrowia powinny rozwijać odpowiednie zachowania konsumenta i sprzyjać kształtowaniu pozytywnych nawyków żywieniowych.
Świadomość potencjalnego konsumenta dotycząca utrzymania przez długi okres czasu dobrego stanu zdrowia i wysokiej aktywności psychofizycznej, przyczynia się do wzrostu popytu i rozwoju rynku.
WHO oraz zespoły naukowców żywieniowców i lekarzy formułują zalecenia żywieniowe, które pozwoliłyby zapobiegać większości chorób cywilizacyjnych. Rekomendacje WHO i grupy specjalistów (kardiologów i żywieniowców) dla populacji i pojedynczych osób dotyczące diety obejmują następujące aspekty:
*pożywienie powinno być zróżnicowane oraz podaż energii musi być odpowiednia do utrzymania idealnej wagi ciała
*należy spożywać owoce i warzywa, chleb oraz zboża pełnoziarniste produkty o niskiej zawartości tłuszczu, ryby oraz chude mięso
*powinno się spożywać ryby tłuste zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, które mają szczególne właściwości ochronne
*całkowita podaż tłuszczów powinna wynosić nie więcej niż 30% dostarczonej energii oraz podaż nasyconych tłuszczów nie powinna przekraczać 1/3 wszystkich tłuszczów. Ilość cholesterolu spożytego powinna być mniejsza niż 300mg/dobę
*tłuszcze nasycone powinny zostać zastąpione częściowo złożonymi węglowodanami (z warzyw) oraz tłuszczami zawierającymi kwasy jednonienasycone i wielonienasycone (przy diecie izokalorycznej), pochodzącymi z tkanek zwierząt morskich
Raport zespołu ekspertów WHO/FAO z 2003r. „Dieta, żywienie i prewencja chorób cywilizacyjnych” łączy zagadnienia żywienia ze zdrowiem człowieka
Żywienie = dieta = składniki odżywcze (jakość-ilość-proporcje) =
pokrycie zapotrzebowania = lepsze funkcjonowanie organizmu =
redukcja ryzyka zachorowań = profilaktyka chorób cywilizacyjnych = leczenie


(…)

… poziomu glukozy
-obniżenie skłonności do tworzenia się skrzepów
Prowadzone badania naukowe w naszym kraju wykazują, iż Polacy spożywają zbyt mało ryb, warzyw i owoców i roślin strączkowych, natomiast w nadmiarze spożywamy tłuszcze zwierzęce i cukry proste.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz