Witamina C - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Witamina C - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Witamina C Witamina C jest kwasem askorbinowym jak również jego pochodnymi o tym samym działaniu biologicznym. Kwas L-askorbinowy ma właściwości redukujące.
Witamina C jest dobrze wchłaniana w jelicie cienkim.
Jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, w przypadku jej niedoboru naczynia włosowate stają się kruche i przepuszczalne.
Przypuszczalnie bierze udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych.
Ułatwia prawidłowe wytwarzanie ciał odpornościowych i aktywuje lub hamuje działanie niektórych enzymów. Musi być stale doprowadzana do organizmu.
Bogate w witaminę C są głównie:
-owoce róży
-owoce jagodowe i cytrusowe
-chrzan
-brukselka
-kalafior
-papryka
-szpinak
-szparagi
-ziemniaki
-natka pietruszki
Awitaminoza prowadzi do szkorbutu.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz