To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Biochemia – sprawozdanie 6 6.2.1. Witamina B1 Opis doświadczenia Około 1 cm3 roztworu tiaminy mieszamy z 3 cm3 2M NaOH i z 3 kroplami 1% roztworu K4Fe(CN)6 Zawartość wstrząsamy z alkoholem izobutylowym Obserwacje Zawartość zabarwiła się na kolor żółtawy. W świetle lampy kwarcowej fluoryzował na niebiesko. Wzory Witamina B1 tiamina Tiochrom Wnioski Pod wpływem środków utleniających tiamina przechodzi w żółty tiochrom. 6.2.2. Witamina B2 (ryboflawina) Opis doświadczenia Do probówki z 0,025% roztworem witaminy B2 dodajemy 5 kropli stężonego HCl Wrzucamy granulkę metalicznego cynku Obserwacje Wydzielają się pęcherzyki powietrza, ciecz stopniowo zmieniła zabarwienie na różowy, po czym stała się bezbarwna. Wzory Wnioski Cynk wyparł wodór z HCl. Ryboflawina, po zredukowaniu, ponownie się utleniła. Zmianie uległ pierścień izoalloksazynowy. Dzieje się to na tej samej zasadzie, co przenoszenie wodoru przez cząsteczki FMN i FAD. 6.2.4.a, Witamina C (kwas L-askorbinowy) – utlenianie witaminy C za pomocą żelazocyjanku potasowego Opis doświadczenia 5 kropli 1% roztworu witaminy C mieszamy z kroplą 10% roztworu NaOH i z kroplą 5% roztworu K3Fe(CN)6 Zawartość probówki mieszamy Dodajemy 3 krople 10% HCl i 1 kroplę 1% roztworu FeCl3 Przeprowadzamy próbę kontrolną z zastąpieniem roztworu witaminy C wodą destylowaną. Obserwacje Roztwór, po dodaniu chlorku żelaza(III) zmienił barwę na niebieską. Wzory 3K4Fe(CN)6 + 4FeCl3 → Fe4[Fe(CN)6]3 + 12KCl Błękit berliński Wnioski W środowisku alkalicznym kwas L-askorbinowy redukuje żelazicyjanek potasu do żelazocyjanku. Można go wykryć wytrącając przy pomocy HCl i FeCl3 w postaci błękitu berlińskiego. W próbie kontrolnej nie było niczego, co mogłoby zredukować żelazicyjanek potasu, dlatego błękit nie powstał. 6.2.4.b, Witamina C (kwas L-askorbinowy) – redukcja 2,6- dwuchlorofenoloindofenolu za pomocą witaminy C Opis doświadczenia Mieszamy około 5 ml 0,0005 M roztworu wodnego barwnika i ok. 3 ml 10%
(…)
…
Dodajemy odrobinę kwasu askorbinowego i mieszamy
Obserwacje
Niebieska barwa powoli przechodzi w bladoróżową.
Wzory
Wnioski
Barwnik, na który przechodzi wodów z kwasu askorbinowego w reakcji z 2,6dwuchlorofenoloindofenolem, ulega redukcji do leukozwiązku.
6.2.4.c, Witamina C (kwas L-askorbinowy) – ilościowe oznaczanie kwasu
askorbinowego w niektórych surowcach naturalnych
Opis doświadczenia
Niewielka ilość (ok. 2-3 g) ziemniaka, kapusty, jabłka i brukselki (każdy
surowiec do osobnego doświadczenia) rozcieramy w moździerzu z piaskiem z równą
objętością 2% kwasu szczawiowego
Zawartość moździerza przenosimy do kolby miarowej i uzupełniamy do kreski
1% kwasem szczawiowym
Przesączamy przez karbowany sączek
10 cm3 klarownego przesączu miareczkujemy 0,0005 roztworem…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)