Witaminy. Reakcje barwne witamin.

Nasza ocena:

3
Pobrań: 525
Wyświetleń: 3143
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Witaminy. Reakcje barwne witamin. - strona 1 Witaminy. Reakcje barwne witamin. - strona 2

Fragment notatki:


Temat: Witaminy. Reakcje barwne witamin. Oznaczanie zawartości witaminy C w  materiałach roślinnych. Przebieg doświadczenia: 6.2.1 Do 1 cm3 badanej próby dodano 3 cm3 2M NaOH i 2-3 krople 1% roztworu K3Fe(CN)6.  Zawartość wytrząśnięto z alkoholem izobutylowym.  6.2.2 Do probówki nalano około 10 kropli 0,025% roztworu witaminy B2, 5 kropli stężonego  HCl i do tego wrzucono granulkę metalicznego cynku. 6.2.4 a) Do 5 kropli 1% roztworu witaminy C dodano 1 kroplę 10% roztworu NaOH i kroplę  5% roztworu K3Fe(CN)6. Zawartość próbki wymieszano, a następnie dodano 3 krople 10%  HCl i 1 kroplę 1% roztworu FeCl3. Dla kontroli wykonano wyżej wymienioną reakcję,  dodając zamiast witaminy C- wodę destylowaną. b) Do probówki nalano 5ml 0,0005 M roztworu wodnego barwnika  i 3 ml 10% roztworu  ocanu sodu. Do tego dodano odrobinę kwasu L-askorbinowego i wymieszano. c) 2-3g brukselki(brokułu?), grapefruita, gruszki i ziemniaka roztarto w moździerzu z  piaskiem i 2% kwasu szczawiowego. Zawartość moździerza przesączono. 10 cm3 klarownego  przesączu miareczkowano w kolbie stożkowej 0,0005 M roztworem 2-6- dwuchlorofenoloindofenolu. Obserwacje: 6.2.1 W świetle lampy kwarcowej ( w ultrafiolecie) tiamina wykazała niebieską fluorescencję. 6.2.2 Po pewnym czasie wydzieliły się pęcherzyki wodoru. Ciecz stopniowo zaróżowiła się, a  następnie zrobiła się bezbarwna. 6.2.4 a) Dla witaminy C wypadł osad błękitu berlińskiego, zaś dla wody destylowanej nie. b) Niebieska barwa wskaźnika zmieniła się i stopniowo przeszła w bladoróżową. c) Uzyskano utrzymujące się przez 30 sekund różowe zabarwienie. Wnioski: 6.2.1 W świetle lampy kwarcowej tiamina przeszła w żółty tiochrom. 6.2.2 Nastąpiła redukcja witaminy B2 za pomocą metalicznego cynku.  6.2.4 a) W środowisku alkaicznym kwas L-askorbinowy zredukował żelazicyjanek potasu do  żelazocyjanku. b) W reakcji z 2,6-dwuchlorofenoloindofenolem wodór z kwasu askorbinowego przechodzi  na barwnik, który ulega redukcji do leukozwiązku. c) 1 cm3 barwnika odpowiada 0,088 mg witaminy C. Wykonano ilościowe oznaczenie kwasu  askorbinowego w niektórych surowcach naturalnych. W brukselce znajduje się najwięcej  witaminy C a najmniej w ziemniaku. 1 cm3 DCPIP – 0,088 mg witaminy C 3 g brukselki - 88 mg wit. C /3 3,2 g gruszki – 0,088 mg wit. C /3,2 1 g brukselki - 29,(3) /*100 1 g gruszki – 0,0275 mg wit. C /*100 100 g brukselki - 2933,(3) mg wit. C 100 g gruszki – 2,75 mg wit. C 3g grapefruit’a - 0,264 mg wit. C/3 3 g ziemniaka – 0,088 mg wit. C /3 1g grapefruit’a – 0,088 /*100 wit C 1 g ziemniaka -  0,029(3) mg wit. C /*100 100g graperuit’a – 88 mg wit. C 100 g ziemniaka – 2,9(3) mg wit. C ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz