Etapy zarządzania ryzykiem - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 861
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Etapy zarządzania ryzykiem - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

ETAPY ZARZĄDZANIA RYZYKIEM
I. Ocena ryzyka (bezpieczeństwa) dla populacji UE wynikającego z obecnego i przyszłego
pobrania witamin i składników mineralnych dla grup populacji .
II. Propozycje sposobu postępowania w odniesieniu do grup suplementów - ustalenie MSL
ETAP I
1. Ilościowe określenie bezpieczeństwa dla składników odżywczych posiadających UL Zadanie zarządzającego ryzykiem : zarządzenie ryzykiem przekroczenia UL przez populację - ryzyko można określić biorąc pod uwagę UL, RDA i spożycie rzeczywiste
- brak dostatecznych danych, aby ustalić UL - nie jest możliwa ilościowa ocena ryzyka,
zarządzający ryzykiem opiera się na opiniach z przeprowadzonych jakościowych ocen
ryzyka - określenie ryzyka przekroczenia UL
- informacja dotycząca zakresu bezpiecznego spożycia
- wiedza dotycząca aktualnego sposobu żywienia
RDA i UL nie są wartościami ostatecznymi ani granicznymi (są wartościami szacunkowymi dla zaleceń lub wytycznych).
Spożycie UL i RDA - zakres bezpiecznego spożycia jest stosunkowo duży
RDA/RLV i UL - wskazują zakres bezpiecznego spożycia: żywność, żywność wzbogacona, suplementy diet, (H2O).
Grupy największego ryzyka przekraczania UL - dorośli mężczyźni - spożycie składników odżywczych na poziomie 97,5 percentyl -MHI (Irlandia, Włochy, Holandia, UK).
Wskaźnik bezpieczeństwa populacji:
Składniki do oceny ryzyka
UL - SCF UE; FNB US; RLV - SCF UE Dane o spożyciu żywności i wody - UE Średnie spożycie dla wszystkich mężczyzn Witaminy
Składnik A(g)
B1 tiamina mg B2 mg
Niacyna mg
B6 mg
B12 g
Foliany
g
Kw.
pantotenowy
mg
Biotyna
g
C
mg
D
g
E
mg
1986/1987
1679
2,01
2,29
40,9
2,7
7,3
312


(…)

… z nimi i potencjalne ryzyko związane z istniejącym sposobem odżywiania.
Biotyna SCF ryzyko dla populacji - spożycie + suplementy - niskie
Kwas pantotenowy SCF( 2002) badania kliniczne (dawki 10-20 g/dzień) - spożycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia populacji; brak UL, LOAEL i NOEL
Ryboflawina SCF brak badań dotyczących działań na ludzi ze względu na nadmierne spożycie żywności + suplement, nie stwarza ryzyka
Tiamina SCF i FNB ~(2000, 2001) 500 mg/dzień-miesiąc, terapia 200 mg/dzień-miesiące. Spożycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia populacji; B12 SCF (2000) nie ma dowodów ryzyka dla zdrowia; brak jasno określonych działań niepożądanych, aby ustalić LOAEL, NOAEL Witamina K K1 filochinon SCF brak. FNB i EVM UK . Brak ilościowej oceny ryzyka. Wysokie spożycie nie wykazano niepożądanych efektów.
Witamina C EFSA (2004) nie ustaliło UL, FNB ustalił UL 2000 mg/dzień ,działanie niepożądane 3-4g, można obliczyć PSI i MSL.
Chrom SCF, FNB i EVM UK - brak przekonywujących dowodów niepożądanych działań przy nadmiernym spożyciu z żywnością i supl. diety.
Mangan narażeni:, cierpiący na niedokrwistość z niedoboru żelaza i z chorobami wątroby - ryzyko nadmiernego spożycia diety wydaje się być niskie.
Kategoryzacja witamin i składników…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz