Wykład - stabilność witamin, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 126
Wyświetleń: 2114
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - stabilność witamin, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

Stabilność witamin w procesach technologicznych- witaminy rozpuszczalne w wodzie: tiamina (B1), ryboflawina (B2), Niacyna (PP), B6, Folacyna, B12, Biotyna, kwas pantotenowy, Wit. C. Rozpuszczalne w tłuszczach- Wit. A, D, E, K. Wrażliwość witamin-najbardziej wrażliwe są Wit. B i C na warunki przetwarzania oraz różnego rodzaju procesy kulinarne i technologiczne (wysoka temperatura, obecność tlenu, rozkład pod wpływem światła, przemiał ziaren żyta i pszenicy na mąkę, sterylizacja, parowanie, prażenie, pasteryzacja). ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz