Żywność wzbogacana

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1218
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywność wzbogacana - strona 1

Fragment notatki:

Żywność wzbogacana
Maksymalnie:
witaminy i sole min. - 50% RDA
Za wyjątkiem witaminy C i kwasu foliowego - 100% RDA (ponieważ są bardzo labilne)
Minimalnie
nie mniej niż 15% RDA
Obligatoryjne wzbogacanie żywności:
- jodowanie soli
- wzbogacanie margaryn, masła o obniżonej zawartości tłuszczu i mieszanin masła i oleju w witaminy A i D
Dobrowolne wzbogacanie żywności
Soki i napoje bezalkoholowe (wit. C, Ca)
Przetwory zbożowe (wit. B 1 , B 2 , B 6 , B 12 , PP, kw. foliowy, Ca, Fe)
Mleko i prod. mleczne (wit. A, D 3 , Ca)
Wyroby cukiernicze i ciastkarskie (wit. B 1 , B 2 , B 6 , B 12 , PP, kw. foliowy, Ca, Fe)
Zalety wzbogacania żywności
- wysoka efektywność prewencyjna
- możliwość długotrwałego oddziaływania
- łatwość standaryzacji i kontroli (łatwo kontrolować dodawaną dawkę)
- opłacalność ekonomiczna (lepiej się sprzedają)
Wzbogacanie żywności uważane jest za najskuteczniejszy i najbardziej opłacalny sposób zapobiegania niedoborom.
Znakowanie
Deklarowane przez producenta na opakowaniu ilości witamin i składników mineralnych stanowią sumę witamin i składników mineralnych pochodzących z surowców oraz dodanych witamin i składników mineralnych.
Wprowadzanie do obrotu żyw. wzb.
Odrębne przepisy
Wprowadzający do obrotu po raz pierwszy środki spożywcze wzbogacane producent powiadamia o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego, przedstawiając projekty etykiet umieszczonych na tych produktach
Przepisy dot. nowo wprowadzanych do obrotu wzbogaconych śr. spoż. nie dot. prod. znajdujących się w obrocie w państwach członkowskich UE innych niż...
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz