Żywienie człowieka

żywienie człowieka białko ćwiczenia

  • dr Danuta Kowalska
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 224
Wyświetleń: 3353

Do pobrania 5 plików jpg. W treści notatki pojawiają się następujące zagadnienia: białka jako związki organiczne, skład białek, inne pierwiastki wchodzące w skład białek, tworzenie aminokwasów, wzór ogólny aminokwasu, grupa karboksylowa...

Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej-wykład

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1155

Wykład 1 - 13.10.2009 Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej Trend globalny: - żywność funkcjonalna w najszerszym rozumieniu tego określenia a) Jest to żywność o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. (np. Benecol, Flora proactive) b) Wszystko co prozdrowotne - bo jest skute...

Leki odchudzające

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1288

Suplementy diety C.D. Leki odchudzające: Żywność o obniżonej zawartości energetycznej (light) - 30% zredukowana zawartość kalorii. Żywność niskoenergetyczna - produkt sam w sobie ma mało kalorii. Substancje pęczniejące i przez to dające poczucie sytości - bez kalorii. Inhibitory enzymów trawie...

Suplement diety

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1246

Suplement diety Śr. spoż., którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wskazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, umożliwiającej dawkowa...

Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1232

Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego Dietetyczne środki spożywcze preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, oraz preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne śr. spoż. uzupełniające, obejmujące prod. zboż. przetw. i inne środki spożywcze dl...

Żywność wzbogacana

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1155

Żywność wzbogacana Maksymalnie: witaminy i sole min. - 50% RDA Za wyjątkiem witaminy C i kwasu foliowego - 100% RDA (ponieważ są bardzo labilne) Minimalnie nie mniej niż 15% RDA Obligatoryjne wzbogacanie żywności: - jodowanie soli - w...

Wegetarianizm-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1071

Wegetarianizm Formy wegetarianizm: Semiwegetarianizm - forma najłagodniejsza i najzdrowsza (?), małe ilości mięsa, szczególnie drobiu i ryb. Peskatarianizm - ryby Laktoowowegetrarianizm - mleko i jaja Weganizm - bez produktów pochodzeni...

Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 931

Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych: naturalne biotechnologiczne naturalne ale modyfikowane (np. skrobia) - modyf. chemicznie muszą mieć symbol E - modyf. fizycznie, bez symbolu E syntetyczne identyczne z naturalnymi syntetyczne GMO Dodatki natural ne : zalety: - naturalne, więc dob...

Polepszacze do pieczywa

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1694

Polepszacze do pieczywa: Uzupełnianie słabej mąki - gluten Klasyczne proszki do pieczenia, tworzenie gazów i delikatniejszego miąższu Preparaty enzymatyczne Substancje przedłużające świeżość np. mąka ziemniaczana Emulgatory (lecytyna) - lepsze wy...

Substancje dodatkowe - znaczenie dla konsumenta i producenta

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1176

Substancje dodatkowe - znaczenie dla konsumenta i producenta. Zagrożenia ze strony żywności (FDA, USA) od najbardziej do najmniej niebezpiecznych: drobnoustroje chorobotwórcze ( również nr 1 w UE) naturalnie występujące trucizny (muchomor sromotnikowy) zanieczyszczenia ze środowiska niedobory ży...