Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 931
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych - strona 1 Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych - strona 2

Fragment notatki:

Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych: naturalne
biotechnologiczne
naturalne ale modyfikowane (np. skrobia)
- modyf. chemicznie muszą mieć symbol E
- modyf. fizycznie, bez symbolu E
syntetyczne identyczne z naturalnymi
syntetyczne
GMO
Dodatki natural ne : zalety:
- naturalne, więc dobra opinia
wady:
- zmienny skład (odmiany, klimat, stopień dojrzałości, sposób otrzymania, czyszczenia, itp.)
- jednoczesna obecność składników pozytywnych i negatywnych - zwykle mniejsza aktywność
- często mniejsza trwałość
Dodatki syntetyczne: wady:
- syntetyczne czyli sztuczne, zła opinia
zalety:
- jednorodny, powtarzalny, dokładnie sprecyzowany skład (wysoki poziom oczyszczenia) w efekcie łatwiejsza ocena toksyczności Karmel: naturalny, ale produkcja „nienaturalna”
Koszenila: barwnik naturalny, ale naturalnie nie występujący w żywności (otrzymywany z owadów czerwców)
Kwas benzoesowy czy sorbowy: chemiczne konserwanty, ale występują naturalnie m.in. żurawina, malina, borówki.
Aktualne tendencje światowe:
- dotyczą wszystkich grup substancji dodatkowych i pogoń za naturalnością (komercyjną)
Konserwanty: działają w bardzo małych dawkach (poniżej 0,2%)
hamują lub niszczą rozwój drobnoustrojów (sól, cukier - nie)
rynek wymusza przedłużenie trwałości produktów spożywczych
Barwniki: dużo naturalnych:
- karotenoidy
- barwniki chlorofilowe
- antocyjany - czarna porzeczka
- betaniny - burak ćwikłowy
- szafran (1 kg przyprawy to 170 tys. ton kwiatów = 1 kg złota, najdroższa przyprawa świata
wady:
- słaba stabilność technologiczna (ogrzewanie, pH)i trwałość podczas przechowywania (utlenianie, reakcja na światło)
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz