Substancje dodatkowe - znaczenie dla konsumenta i producenta.
Zagrożenia ze strony żywności (FDA, USA) od najbardziej do najmniej niebezpiecznych:
drobnoustroje chorobotwórcze ( również nr 1 w UE) naturalnie występujące trucizny (muchomor sromotnikowy) zanieczyszczenia ze środowiska
niedobory żywieniowe (globalne)
pozostałości pestycydów
dodatki do żywności niewłaściwie stosowane
Co dodajemy do żywności? - nieformalny podział profesora składniki żywności - żelatyna, skrobia
składniki prozdrowotne - witaminy
dozwolone substancje dodatkowe - z symbolem E
inne dodatki, bez symbolu E - sól, przyprawy
Substancje dodatkowe (pkt. 3) - normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, których celowe użycie technologiczne spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami
mogą być stosowane, gdy jest to uzasadnione technologicznie i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka
definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej: są to witaminy jako substancje dodatkowe:
- tokoferole (Wit. E) - przeciwutleniacz
- beta-karoten - barwnik
- kwas askorbinowy - regulator kwasowości
jeśli substancji nie ma na liście „E” to albo… albo został uznany za składnik żywności
NA TAK uzupełnianie strat poprodukcyjnych
drobnoustroje patogenne czy konserwanty?
produkty utleniania tłuszczów czy przeciwutleniacze?
cukier czy słodzik (mniej kalorii, zapobieganie próchnicy) ?
rozdzielający się majonez czy emulgatory?
NA NIE! karageny i wydajność wędlin 200% (znakowanie = cena) ?
farbowanie groszku konserwowego , truskawek w zalewie własnej
syntetyczne barwniki i nienaturalne kolory np. niebieski napój czy kremy?
wspomaganie smaku
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)