dopuszczalne dzienne pobranie - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 546
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
dopuszczalne dzienne pobranie - omówienie - strona 1 dopuszczalne dzienne pobranie - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

ADI-dopuszczalne dzienne pobranie- max. ilość danej substancji wyrażana mg/kg masy ciała człowieka, które pobierana codziennie w ciągu całego życia z pożywienia i innych źródeł, nie okaże się szkodliwa dla zdrowia. Cel stosowania ADI 1. uniwersalne zastosowanie w różnych krajach i wszystkich sektorach populacji 2. jest praktycznym podejściem, określającym bezpieczeństwo dodatków do żywności i jest sposobem osiągnięcia harmonizacji w zakresie kontroli 3. służy ochronie zdrowia konsumentów i ułatwia międzynarodowy handel żywnością Czy jest możliwe przekroczenie dziennego ADI?
ADI ma duży margines bezpieczeństwa konsumpcja powyżej ADI jednego dnia jest równoważona przez konsumpcje poniżej ADI przez inne dni. Dlatego jest małe prawdopodobieństwo spożycia danej subst w ilości powodującej zagrożenie życia lub zdrowia
Podział I 1. barwniki
2. aromaty
3. subst konserwujące 4. przeciwutleniacze
5. kwasy i regulatory kwasowości 6. stabilizatory i emulgatory
7. sole emulgujące
8. zagęstniki i subst żelujące 9. subst wzmacniające smak i zapach
10. skrobie modyfikujące
11. subst słodzące
12. subst wypełniające 13. subst wiążące
14. subst utrzymujące wilgoć
15. subst spulchniające (zwiększające objętość)
16. subst do stosowania na powierzchni- glazurujące
17. subst przeciwzbrylające
18. subst klarujące 19. subst przeciwpianotwórcze
20. subst pianotwórcze
21. nośniki
22. gazy nośne
23. gazy do pakowania
24. rozpuszczalniki ekstrakcyjne
Podział II 1. subst utrwalające- konserwanty, kwasy i regulatory kwasowości, przeciwutleniacze, stabilizatory
2. subst sensoryczne- aromaty, barwniki, stabilizatory barwy, kwasy nabłyszczające i polewy, słodziki, wybielacze, wzmacniacze smakowości
3. subst teksturotwórcze- emulgatory i ich sole, zwiększające jędrność i masę pianotwórcze i przeciwpianotwórcze, przeciwbrylące, skrobie modyfikujące, spulchniaczeżelujące, zagęstniki
4. subst pomocnicze- enzymy, preparaty, gazy obojętne i wpierające proszki piekarskie
Substancje sensoryczne kwasy- nadają kw smak
aromaty- nadają i wzmacniają smak i zapach barwniki- nadają lub przywracają barwę
stabilizatory barwy- zachowują lub intensyfikuja barwę
wzmacniacze smaku i zapachu- uwydatniają smak i zapach napowierzchniacze- tworzą warstwę ochronną lub błyszczą
wybielacze- usuwają barwę przez rozkład barwnika
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz