Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej-wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1155
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej-wykład - strona 1 Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej-wykład - strona 2

Fragment notatki:

Wykład 1 - 13.10.2009
Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej
Trend globalny:
- żywność funkcjonalna w najszerszym rozumieniu tego określenia
a) Jest to żywność o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. (np. Benecol, Flora proactive)
b) Wszystko co prozdrowotne
- bo jest skuteczna
Wpływ diety - Kanada:
- choroby ukł krążenia -40-55%
- cukrzyca - 40-55%
- nowotwory - 35-50%
- przew. pok. - 70%
- osteoporoza - 20%
Zalety ow. i warz.: mało kalorii, antyoks., wit., błonnik
Czynniki ryzyka powst. nowotworów:
- subst. rakotwórcze w żyw. (akryamid, nitrozoaminy)
- spożywanie nadmiaru kalorii/ nadwaga
- niskie spożycie owoców i warzyw
- wysokie spożycie n-6 NNKT (muszą być zachowane proporcje względem n-3 - n-6 spożywamy za dużo względem n-3)(n-3/n-6=???)
- niskie spożycie błonnika (pełnoziarniste mąki, kasze, brązowy ryż)
- wys. spoż. alkoholu
- niezbilansowana fermentacja w jelicie grubym (probiotyki, prebiotyki - inulina z cykorii)
Choroby ukł. krążenia:
Dieta zamiast leków - „polypill” a „polymeal”
- „polypill”: aspiryna, kw. foliowy, leki obniżające ciśnienie, leki obniżające zawartość cholesterolu
- mogą obniżyć ryzyko zawału o 80%
- „polymeal” - efektywna, niefarmakologiczna, bezp. i smaczna alternatywa: ryby 4xtyg, wino 150ml/dzień, gorzka czekolada (siła przeciwutleniająca) 100g/dzień, warzywa i owoce 400g/dzień (warzywa mniej cukru - mniej kalorii), czosnek 1 ząbek/dzień, migdały i orzechy włoskie 40g/dzień (oleje i białka, orzechy włoskie - źródło n-3)
- obniżenie ryzyka zawału o 78% i przedłużenie życia: mężczyźni o 7, kobiety o 5 lat
Czynnik
Ilość
Spadek LDL
nadwaga
-5kg
5-8%
nas. kw. tł.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz