Diety i Zaburzenia odżywiania

Nasza ocena:

5
Pobrań: 301
Wyświetleń: 1421
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Diety i Zaburzenia odżywiania - strona 1 Diety i Zaburzenia odżywiania - strona 2 Diety i Zaburzenia odżywiania - strona 3

Fragment notatki:


Pogorszona czynność przewodu pokarmowego zmniejszona czynność trawienna i absorpcja składników odżywczych, wymaga zastosowania diet zawierających zhydrolizowane białko (oligopeptydy, polipeptydy, wolne aminokwasy) lub mieszaninę aminokwasów oraz znaczny udział we frakcji tłuszczowej triglicerydów zestryfikowanych średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
Diety elementarne są rzadziej stosowane współcześnie, lepiej są wchłaniane krótkie peptydy
Dietę hiperkaloryczną (wysokokaloryczną) dostarczającą 1,5 do 2 kcal/ml stosuje się u osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym wynikającym z choroby podstawowej i/lub występującego niedożywienia
Większość diet do żywienia enteralnego nie zawiera błonnika pokarmowego, co ułatwia wykorzystanie zawartych w preparatach składników pokarmowych (diety bezresztkowe). U pacjentów z zaparciami, u których nie ma przeciwwskazań do stosowania diet zawierających błonnik pokarmowy, można zastosować preparaty wzbogacone w nierozpuszczalne w wodzie składniki błonnika pokarmowego
Diety zawierające dodatek rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego wpływają również korzystnie na poprawę kontroli glikemii u chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dodatkowe modyfikacje dietetyczne, wynikające z choroby podstawowej, jej leczenia, czy wieku chorego (dzieci poniżej 3-6 roku życia) wymagają zastosowania diet specjalistycznych Diety mające zastosowanie w żywieniu enteralnym, dostępne są jako przeznaczone do podaży doustnej - o różnych smakach, porcjowane w mniejszych opakowaniach, jak i do podaży przez zgłębnik - w postaci gotowych roztworów płynnych diet lub proszku, z którego należy przed podaniem przygotować roztwór płynnej diety
Preparaty cząstkowe mają poprawiać wartość odżywczą diet, w tym głównie zapewnić odpowiednią podaż białka i/lub energii (węglowodanów), rzadziej tłuszczu w diecie
Przemysłowe diety stosowane w żywieniu enteralnym są sterylne, nie zawierają glutenu i puryn, a większość z nich nie zawiera lub zawiera śladowe ilości cholesterolu i laktozy
- Źródłem azotu w dietach oligomerycznych są głównie zhydrolizowane białka serwatkowe mleka krowiego
- Diety polimeryczne bazują na pełnym wyizolowanym białku, głównie mleka (kazeina, pozbawiona laktozy laktoalbumina, białka serwatkowe), soi lub jaja
- Diety polimeryczne zawierają triglicerydy zestryfikowane długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, ewentualnie z dodatkiem triglicerydów zestryfikowanych średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, pochodzące z tłuszczów roślinnych (olej kukurydziany, sojowy, krokoszowy, rzepakowy)
MCT stanowi zwykle od 30 do 50% frakcji tłuszczowej, jednak ich większy udział w diecie może opóźniać opróżnianie żołądkowe i zmniejszać tolerancję diety


(…)

…)
- zawiera maltodekstrynę jako źródło łatwo przyswajalnej energii (65% węglowodanów)
- zawiera dodatek MCT jako źródło łatwo przyswajalnej energii (20% tłuszczu)
- zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i linolenowy, niezbędne dla dzieci
- wzbogacona w mikroelementy i w 13 witamin m.in żelazo, jod, wapń i witaminę D
- bezglutenowa, bezlaktozowa
- smak waniliowy, dostępne w aptekach bez recepty…
… pooperacyjnym, preparaty wzbogaca się w
- argininę
- przeciwutleniacze (witaminę C i E, karotenoidy, cynk i selen)
Diety przeznaczone dla osób z chorobami nowotworowymi, leczonych chemio- i radioterapią, oprócz większej zawartości b i zwiększonej gęstości e, są wzbogacane w:
- długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (4-5% energii)
- przeciwutleniacze (witaminę E, C, karotenoidy, selen…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz