Wegetarianizm-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1190
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wegetarianizm-opracowanie - strona 1 Wegetarianizm-opracowanie - strona 2

Fragment notatki:

Wegetarianizm
Formy wegetarianizm:
Semiwegetarianizm - forma najłagodniejsza i najzdrowsza (?), małe ilości mięsa, szczególnie drobiu i ryb.
Peskatarianizm - ryby
Laktoowowegetrarianizm - mleko i jaja
Weganizm - bez produktów pochodzenia zwierzęcego
Witarianizm - tylko surowe owoce i warzywa (najwięcej skumulowanej energii słonecznej)
Frutarianizm - tylko surowe owoce
Sprutarianizm - głównie kiełki i młode pędy
Bresarianizm - powietrze i światło, poprzez skórę i płuca
Przyczyny wegetarianizmu
Religijne - buddyzm, hinduizm
Etyczne i filozoficzne - obrona zwierząt - „to nasi bracia i siostry”
Ekologiczne - w USA na 1 kg steku potrzeba 20tys. l wody, 15 razy więcej niż na wyprodukowanie tej samej ilości białka roślinnego.
Ekonomiczne - na świecie głód, a ponad 90% surowców roślinnych to pasza dla trzody spożywanej przez 30% ludności świata
Zdrowotne - „brak” tzw. chorób cywilizacyjnych
Psychologiczne - agresja pochodzi z produktów zwierzęcych - „syndrom myśliwego”, zwierzę trzeba zabić
Aspekty zdrowotne wegetarianizmu:
Zalety - rzadziej występują:
Otyłość
niedokrwienna choroba serca
nadciśnienie tętnicze
cukrzyca
osteoporoza (?)
kamica nerkowa i żółciowa
nowotwory
Wady - częściej występują:
-niedokrwistość (mało Fe, wit. B 12 i kw. foliowego)
-krzywica (mało wit. D i wapnia)
-u niemowląt karmionych piersią przez matki wegetarianki: niedokrwistość, krwiomocz, letarg, osłabienie czucia (dziecko do 3(?) roku życia nie może być wegetarianinem ze względu na braki w diecie - prawo)
-więcej subst. antyżywieniowych (fityniany, taniny, goitrogen, „antywitaminy”
-więcej środków ochrony roślin
- „nadmierne spożycie ow. i warz. prowadzi do wychłodzenia organizmu i powoduje rozwój szeregu chorób”
Wegetarianie nie spożywają:
- prod. pochodzenia zwierzęcego (uwaga na dod. do żyw. - żelatyna)
- białej mąki, pieczywa, makaronów
- cukru
- soli
- produktów wysokooczyszczonych i wysokoprzetworzonych
Przybliżony pobór wybranych produktów funkcjonalnych:
Herbata zielona lub czarna (4-6 filiżanek) - spadek LDL, Najpopularniejsze produkty funkcjonalne w polsce:
- probiotyki
- koncentraty napojów z wit. C
- płatki śniadaniowe z wit. B
1
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz