Polepszacze do pieczywa: Uzupełnianie słabej mąki - gluten Klasyczne proszki do pieczenia, tworzenie gazów i delikatniejszego miąższu Preparaty enzymatyczne Substancje przedłużające świeżość np. mąka ziemniaczana Emulgatory (lecytyna) - lepsze wymieszanie składników Inne polepszacze np. masła kakaowego - frakcje masła kakaowego najwyżej topniejące Dodatki są technologicznie niezbędne i gdy są stosowane zgodnie z przepisami są O.K. Ustawodawstwo UE W zakresie stosowania substancji dodatkowych - 18 dyrektyw.
W zakresie czystości substancji dodatkowych - 17 dyrektyw.
Obowiązujące ustawodawstwo dopuszcza 320 substancji dodatkowych:
- 42 (43) barwniki
- 15 (14) substancji słodzących
- 261 innych substancji dodatkowych
- aromaty
- ciągle nowe dodatki, ale i usuwane
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn.18.09.2008r. (wcześniej 23.04.04) W sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu:
Załącznik nr 1 - dozwolone substancje dodatkowe, ich funkcje technologiczne oraz substancje wspomagające w przetwarzaniu
Załącznik nr 2 - warunki stosowania dozwolonych substancji dodatkowych
Załącznik nr 3 - dozwolone substancje dodatkowe stosowane do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz warunki ich stosowania
Załącznik nr 4 - warunki stosowania substancji wspomagających przetwarzanie
Wykład 2 9.03.09r.
(…)
…
Polepszacze do pieczywa:
Uzupełnianie słabej mąki - gluten
Klasyczne proszki do pieczenia, tworzenie gazów i delikatniejszego miąższu
Preparaty enzymatyczne
Substancje przedłużające świeżość np. mąka ziemniaczana
Emulgatory (lecytyna) - lepsze wymieszanie składników
Inne polepszacze np. masła kakaowego - frakcje masła kakaowego najwyżej topniejące
Dodatki są technologicznie niezbędne…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)