To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Quantum stat is - tyle ile potrzeba !
dozwolone substancje dodatkowe, dla których nie zostały ustalone maksymalne dozwolone poziomy, stosuje się w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego celu technologicznego zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.
jeżeli dla dozwolonej substancji dodatkowej nie zostały ustalone maksymalne dozwolone poziomy w rozporządzeniu oznacza się to znakiem `'-`' i jest to, to samo co quantum statis
Technologiczny podział substancji dodatkowych: substancje słodzące
barwniki (42)
- substancje konserwujące (konserwanty)
- przeciwutleniacze - przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez utlenianie, takim jak jełczenie tłuszczu i zmiany barwy
kwasy - zwiększające kwasowość środków spożywczych lub wnoszące do nich kwaśny smak
regulatory kwasowości - zmieniające lub ustalające kwasowość lub zasadowość środków spożywczych
substancje stabilizujące (stabilizatory) - umożliwiające utrzymanie odpowiednich fizycznych lub chemicznych własności środka spożywczego
- substancje ułatwiające utrzymanie jednolitej dyspersji dwóch lub więcej niemieszających się substancji w środku spożywczym
- substancje, które stabilizują… lub intensyfikują barwę środków spożywczych
- substancje, które zwiększają zdolność wiązania środków spożywczych, włączając w to tworzenie wiązań poprzecznych pomiędzy białkami umożliwiających związanie kawałków środka spożywczego i otrzymanie produktu rekonstruowanego (np. paluszki krabowe)
emulgatory
sole emulgujące
substancje zagęszczające (zagęstnik)
substancje żelujące
substancje wzmacniające smak i zapach
skrobie modyfikowane chemicznie
substancje wypełniające
substancje wiążące (teksturotwórcze)
substancje utrzymujące wilgotność - ułatwiające rozpuszczanie się proszku w środowisku wodnym
substancje spulchniające (zwiększające objętość) - uwalniające gaz, a tym samym zwiększające objętość ciasta
substancje do stosowania na powierzchnię (substancje glazurujące)
substancje przeciwzbrylające
nośniki, w tym nośniki w postaci rozpuszczalnika (aż 82 nośniki)
gazy do pakowania (inne niż powietrze) - wprowadzane do opakowania
gazy nośne (gazowe środki wypierające inne niż powietrze)
substancje pianotwórcze
substancje przeciwpianotwórcze
sekwestranty (substancje maskujące jony), które tworzą związki chemiczne z jonami metali
środki do przetwarzania mąki (polepszacze)
enzymy jako dodatki do żywności
nośniki
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)