To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
DODATKI DO ŻYWNOŚCI (food additives)
Są to substancje, które są dodawane do produktów zywnościowych dla polepszenia ich właściwości oraz atrakcyjności sensorycznej. Substancje normalnie nie spozywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie- wartość odżywczą, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewalne rezultaty w środku spożywczym albo półproduktach będących jego komponentami. Celem ich stosowania jest:
- przedłużenie trwałosci produktów
- zapobieganie niekorzystnym zmianom jakosciowym
- podkreślenie atrakcyjności konsumenckiej i dyspozycyjności produktów
- ochrona składników kształtujących wartość odżywczą produktów
- utrzymanie stałej powtarzalnej jakości produktów
- zwiększenie efektywności produkcji, ograniczenie ubytków, podniesienie wydajności
- otrzymanie nowych produktów, szczególnie dietetycznych (typu light).
Wspólnota Europejska ustaliła listę dodatków do żywności, które mogą byś stosowane w krajach członkowskich EWG, oznaczając je literą E i odpowiednim numerem. Podgrupy substancji zaznaczono kolejnymi literami alfabetu. Oznakowanie substancji nr identyfikującymi podano wg systemu międzynarodowego (INS).
Barwniki.
Substancje konserwujące.
Przeciwutleniacze.
Emulgatory.
Sole emulgujące.
Zagęstniki.
Substancje żelujące.
Stabilizatory.
Substancje wzmacniające smak i zapach.
Kwas.
Regulatory kwasowości.
Substancje przeciwzbrylające.
Skrobie modyfikowane.
Substancje słodzące.
Substancje spulchniające.
Substancje przeciwpianotwórcze.
Substancje glazurujące.
Środki do przetwarzania mąki.
Substancje wiążące.
Substancje utrzymujace wilgotność. Sekwestranty.
Gazy nosne.
Gazy do pakowania.
Nośniki.
Enzymy.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)