Zasady prawidłowego żywienia - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1057
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zasady prawidłowego żywienia - omówienie - strona 1 Zasady prawidłowego żywienia - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Zasady prawidłowego żywienia Udział energii z białka w pożywieniu dorosłych powinien wynosić 12%, a u dzieci ok. 13% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.
Białka zwierzęce w pożywieniu powinny stanowić ok. 1/2 , a w przypadku dzieci, młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących nawet ¾ ogólnej ilości spożywanego dziennie białka.
Udział energii z węglowodanów powinien sięgać 55-65% codziennego zapotrzebowania energetycznego, przy czym z cukrów prostych nie powinien być wyższy niż 10-12%.
Tłuszcze

(…)

…% codziennego zapotrzebowania energetycznego, przy czym z cukrów prostych nie powinien być wyższy niż 10-12%.
Tłuszcze <30% - 3-8% z NNKT, 10-15% z jedno-nienasyconych, 6-7% z nasyconych; u dzieci energia z tłuszczów do 33% energii, u starszych i chorych powinno być do 25%
W praktyce proporcje tłuszczów nasyconych do jedno-nienasyconych i do NNKT powinny być zbliżone, wynosić jak 1:1:1.
Poziom cholesterolu w diecie jednodniowej nie powinien przekraczać 300mg.
Zawartość błonnika pokarmowego powinna się mieścić w przedziale 20-40g/dzień
Zawartość soli kuchennej nie powinna być wyższa niż 5-7g/dzień
Zalecane modele prawidłowego żywienia
Dzieci i młodzież powinna spożywać 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia z częstotliwością co 4h.
Dorośli powinni spożywać minimalnie 3 posiłki w ciągu dnia.
Procentowy podział całodziennej normy na energię
Posiłki w ciągu dnia 3 4 5
I śniadanie 30-35% 25-30 25-30
II śniadanie ------ 5-10 5-10
Obiad 35-40% 35-40 30-35
Podwieczorek ----- ----- 5-10
Kolacja 25-30% 25-30 15-20
Zalecenia żywieniowe - powtórka
1g tł. - 9kcal 37,7kJ
1g węgl. - 4kcal
1g białka - 4kcal
1g alk - 7kcal
Normy (zapotrzebowanie) na energię poleży od: płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz