Węglowodany - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1120
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Węglowodany - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Węglowodany - cukrowce, sacharydy Węglowodany należą do organicznych związków C, H i O. Stosunek wodoru do tlenu jest identyczny jak w wodzie (2:1).
Są związkami powszechnymi zarówno w świecie fauny i flory. Rośliny potrafią syntetyzować węglowodany de novo. Posiadają bowiem chlorofil, który w obecności światła umożliwia im asymilację CO2 z powietrza.
Cukry proste - monosacharydy -pentozy - 5*C - ryboza, ksyzola
-heksozy - 6*C - glukoza (G), fruktoza (F), galaktoza, mannoza
Cukry złożone Dwucukry - sacharoza (cukier buraczany, trzcinowy) G+F
Laktoza (cukier mlekowy)G+Galaktoza
Maltoza (cukier słodowy) G+G, produkt hydrolizy skrobi
Oligosacharydu zawierają 3-10 jednostek cukrowych
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz