To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
PRZEWLEKLE ZAPALENIE PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH
W przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych stosuje się dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego.
Zalecenia żywieniowe:
- spożywanie białka w normie fizjologicznej,
- ograniczenie tłuszczu do 40-50 g/ dobę,
- uzupełnianie wartości energetycznej diety węglowodanami,
- spożywanie przede wszystkim węglowodanów złożonych,
- zwiększenie podaży witaminy C,
- znacznie ograniczyć spożywanie cukru w postaci:
- słodyczy,
- czekolady,
- miodu,
- cukru.
Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach:
- szpinak,
- rabarbar,
- szczaw.
Produkty przeciwskazane:
- produkty zawierajace dużo błonnika pokarmowego,
- produkty zawierajace dużo cholesterolu:
- żółtka,
- podroby,
- śmietana,
- pełne mleko,
- tłuste sery,
- ostre przyprawy,
- używki.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)