Potrawy dietetyczne

Nasza ocena:

3
Pobrań: 252
Wyświetleń: 3045
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Potrawy dietetyczne - strona 1 Potrawy dietetyczne - strona 2 Potrawy dietetyczne - strona 3

Fragment notatki:

POTRAWY DIETETYCZNE cel żywienia dietetycznego - dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, przy jednoczesnym wyłączeniu tych produktów i potraw, które mogą negatywnie działać na organizm człowieka w danej jednostce chorobowej.
Dieta lekk o strawna: dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika
dieta wysokobiałkowa
dieta niskobiałkowa
dieta ubogosodowa
dieta ubogoenergetyczna z ograniczeniem cukrów prostych i tłuszczów
dieta kleikowa
dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji ograniczających wydzielanie soku żółciowego
Ogólne zasady przy sporządzaniu potraw dietetycznych: znać surowce dozwolone do sporządzania potraw
dobierać surowce najwyższej jakości, świeże
stosować zalecane normatywy surowców i potraw
rygorystycznie przestrzegać higieny
podawać potrawy bezpośrednio po ich sporządzeniu
dbać o smakowitość potraw i estetycznego podania
Metody obróbki cieplnej przy sporządzaniu potraw dietetycznych: gotowanie w wodzie i na parze
pieczenie w folii albuminowej lub pergaminie
duszenie bez wstępnego podsmażania
smażenie beztłuszczowe
Dieta lekko strawna podstawowa: stosowana w wielu chorobach : w schorzeniach układu trawiennego
dla osób z podwyższona ciepłota ciała
w okresie rekonwalescencji
Podstawowe zasady: wykluczyć produkty i potrawy (ciężkostrawne, zawierające dużo błonnika, przesiąknięte tłuszczem, ostre przyprawy)
niewskazane są potrawy surowe
posilki podawać co najmniej 5 razy dziennie
Błonnik można uczynić mniej drażniącym przewodu pokarmowy przez: dobór młodych warzyw i dojrzałych owoców
usuniecie pestek i skorki
gotowanie, które zmiękczą błonnik
przecieranie przez sita
stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych
stosowanie soków i przecierów
Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika stosowana w schorzeniach dróg żółciowych i trzustki :
zapalenie pęcherza żółciowego
zapalenie dróg żółciowych i trzustki
kamica dróg żółciowych i trzustkowych
Podstawowe zasady: ograniczyć spożycie tłuszczu
ograniczyć spożycie błonnika
Produkty zabronione: mleko tłuste i przetwory
mięso i przetwory tłuste
mąka żytnia w każdej postaci
kasze grube
warzywa i owoce zawierające dużo błonnika
Dieta ubogoenergetyczna: Na cukrzyce typu II choruja najczęściej:
osoby po 40 roku życia


(…)

… i przetwory tłuste
mąka żytnia w każdej postaci
kasze grube
warzywa i owoce zawierające dużo błonnika
Dieta ubogoenergetyczna:
Na cukrzyce typu II choruja najczęściej:
osoby po 40 roku życia
osoby otyłe
podstawa leczenia jest dobrze zbilansowana i przestrzegana dieta. Przy czym osoby mające nadwagę powinny stosować diety redukujące, o poziomie energetycznym 1000-1500kcal.
Zestawienie racji pokarmowej:
55-60…
… powinna się zmieniać w zależności od okresu chorób
białka powinny się odznaczać duża wartością biologiczna
Dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żółciowego
Stosowana w takich chorobach jak:
wady żołądka i dwunastnicy
nieżyty żołądka
zaostrzenie nieżytów jelit
Zabronione produkty to: przetwory mielone typu: jogurt, kefir
surowe warzywa i owoce
potrawy bardzo słone
marynaty…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz