Witamina D - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 763
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Witamina D - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Witamina D Tą nazwą określa się grupę 10 związków wykazujących działanie przeciwkrzywiczne. Największe znaczenie mają dwa; tj. witamina D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol).
Proces jełczenia tłuszczów rozkłada witaminę D2.
Zapotrzebowanie na witaminę D nie może być zaspokojone wyłącznie przez spożycie żywności, ze względu na stosunkowo małe ilości tej witaminy w produktach żywnościowych.
Witamina D głównie występuje w takich produktach pochodzenia zwierzęcego jak: -tran
-sardynki i śledzie
-grzyby jadalne
Niedobór witaminy prowadzi do krzywicy u niemowląt, dzieci starszych i młodzieży, rozmiękczenia kości oraz zrzeszotnienia układu kostnego u osób starszych.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz