Mleko i przetwory mleczne - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 938
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mleko i przetwory mleczne - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Mleko i przetwory mleczne Mleko i jego przetwory należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty mleczne ze względu na zawarte w nich składniki budulcowe i regulujące spełniają ważną rolę w żywieniu człowieka.
Są źródłem:
-wysokowartościowego białka
-łatwo przyswajalnego wapnia
-tłuszczu
-witamin (A, D, grupy B, zwłaszcza B2)
-niewielkie ilości żelaza
Produkty tej grupy wykazują właściwości alkalizujące.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz