Żywienie dziecka - strona 9

Ocena żywienia - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 14
Wyświetleń: 826

Ocena żywienia Spożycie żywności - zwyczajowe, w przeliczeniu na rok albo dzień Sposób żywienia - ile i czego, jak często człowiek spożywa w ujęciu dziennym, tygodniowym lub miesięcznym Stan żywienia - charakteryzuje stan zdrowia człowieka Dane o spożyciu żywności Obliczeniowe (bilans żywności, ...

Pirydoksyna - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 406

Pirydo ksyna ( B6 ) Występuje w przyrodzie w postaci estrów fosforanowych. Jest koenzymem ok. 50 różnych enzymów. Występuje głównie w: -drożdżach -kiełkach pszenicy -fasoli suchej -pszenic...

Rola tłuszczów w organizmie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 420

Rola tłuszczów w organizmie: -skoncentrowane źródło energii, źródło witamin A, D (masło, tran) i E (oleje roślinne) -stanowią budulec błon komórkowych -chronią przed utratą ciepła -ułatwi...

Ryboflawina - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 623

Ryboflawina ( B2 ) Ryboflawina bierze udział w procesach redoks, a jej działanie zależy m.in. od kory……… Głównym jej źródłem są: -drożdże -jaja -mleko -wątroba -sery -mąka z wysokich przemiałów Witamina PP ( B3 ) (kw as nikotynowy, amid kwasu nikotynowego) Charakteryzuje się działaniem prze...

Tiamina - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 553

Tiamina ( B1 ) W środkach spożywczych jest termolabilna. Międzynarodowa jednostka (1mg jednowodnego chlorowodoku tiaminy = 320j.m.). Powinna być stale doprowadzana do organizmu. Może być wytwarzana przez florę jelitową (znikome ilości). W przyrodzie występuje w postaci biologicznie czynnej formy...

Witamina A - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 469

Witamina A Witamina A1 występuje w znaczących ilościach w wątrobie ryb morskich, podczas gdy witamina A2 w wątrobie ryb słodkowodnych. Witaminy A1 oraz A2 występują w świecie zwierzęcym, a jej prowitaminy zwane karotenoidami w świecie roślinnym. Źródłami witaminy A są: -tran -wątroba zwierząt K...

Magnez - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 700

Magnez - Mg Źródłem Mg są przede wszystkim produkty roślinne, w których zawartość jest w dużym stopniu uzależniona od zawartości Mg w glebie. Niedobór Mg objawia się rozszerzeniem naczyń krwionośnych, nadmierną pobudliwością układu nerwowego, niemiarowością w pracy mięśnia sercowego, przy czym w s...

O jakości żywności decyduje - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 511

O jakości żywności decyduje: *Wartość energetyczna pożywienia *Składniki odżywcze żywności Składniki odżywcze żywności: -białka -węglowodany -tłuszcze -składniki mine...

Wapń - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 595

Wapń - Ca Do najważniejszych źródłem Ca należą: -mleko -sery podpuszczkowe -ryby Z warzyw Ca jest niedostatecznie przyswajalny ze względu na obecność w nich błonnika lub kwasy szczawiowego. W zbożach substancją ograniczającą jego p...