Ryboflawina - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 679
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ryboflawina - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Ryboflawina ( B2 ) Ryboflawina bierze udział w procesach redoks, a jej działanie zależy m.in. od kory………
Głównym jej źródłem są:
-drożdże
-jaja
-mleko
-wątroba
-sery
-mąka z wysokich przemiałów
Witamina PP ( B3 ) (kw as nikotynowy, amid kwasu nikotynowego) Charakteryzuje się działaniem przeciwpelagrycznym.
Występuje w żywności jako składnik NAD i NADP.
Najważniejszym źródłem witaminy PP jest:
-wątroba
-drożdże
-mięso
-ryby
-orzechy
-zboża (w zależności od przemiału)
-niektóre jarzyny
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz