Trawienie tłuszczów - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 861
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Trawienie tłuszczów - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Trawienie tłuszczów Tłuszcze są głównie hydrolizowane przy udziale lipazy trzustkowej, a w daleko mniejszym stopniu lipazę żołądkową. Lipaza obecna w soku jelitowym charakteryzuje się najsłabszą aktywnością hydrolityczną.
Przy niedoborach tłuszczów w pożywieniu może występować zmniejszone wchłanianie witamin w nich rozpuszczalna jak i WNKT. Deficyt tych ostatnich wywołuje u ludzi szereg objawów, m.in.:
-zmniejszenie przyrostu masy ciała
-zmiany skórne
-zwiększoną wrażliwość na zakażenia bakteryjne
-bezpłodność
-zaburzenia transporty cholesterolu
-uszkodzenie nerek
-osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego
-zmniejszenie biosyntezy prostaglandyn
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz