2. UKŁAD POKARMOWY A. Żółć: Skład : woda, skł. zaangażowane w trawienie i wchłanianie tłuszczów: fosfolipidy, cholesterol, Kw. żółciowe (wytw. w wątrob.) pH ok.7, barwn. żółciowe, sole min, sole kw. tł., Magazynowana w pęcherzyku żółciowym – m. działania dwunastnica w czasie trawienia Resorbowana po trawieniu w krąż wątrob-jelit. F .: emulgacja tłuszczy traw. lipidów (e. lipaz), ułatwiony transport i wchł. końcowych prod. traw. tł., ułatw. transp. i wchł. A,D,E,K przez bł. Śluzową Rodzaje: sok trzustkowy (wydz. z cz. gruczołowej trzustki), s. żołądkowy (wydz. grucz. traw. żołądka), s. jelitowy (izotoniczny płyn gruczołów j. cienkiego) B. Hormony trzustki: Trzustka = cz. hormonalna + cz. trawienna Cz. endokrynna zawiera kom. prod. i wydzielające hormony α – glukagon , polipept. O strukt. 1-szo rzędowej. Antagonista insuliny. β – insulina , skł. się z 2 łańcuchów polipept. A i B połączonych 2 mostkami S-S. Wzrost cukru we krwi – wzrost prod. insuliny – zmniejszenie ilości cukru we krwi δ – somatostatyna – inhibitor wydzielania: insuliny, glukagonu, s. żołąd. i trzust., h. wzrostu, gastryny, żółci, ruchów perystaltycznych C. Wydzielanie mleka: Rozpoczyna się w okr. połogu Progest. + estrog . – rozrost grucz. piersiowych i przystos. do laktacji w okr. ciąży H. luteotropowy (prolaktyna) – h. przysadki mózg., wytwarzanie mleka po porodzie Nawał mleczny - obrzęk + napięcie piersi rozpoczęcie wydziel. mleka właść. ok. 2-4 dni po porodzie Wydzielanie mleka z dnia na dzień wzrasta (nawet do 1,5 l/dz.), po zaprzest. Karmienia laktacja ustaje D. Mammogeneza: pierwsza f. okr. laktacji, dochodzi do rozwoju i dojrzew. grucz mlek. przez progent. i estrog. estrog . – rozw. dróg wyprow., progest . – rozw. pęcherzyków wydziel. i ich nabłonka wydziel. E. Mech. wytwarzania mleka: grucz. mleko. są bogato ukrwione - dyfuzja skł. odżywczych z krwi do kom. mlekotwórczych, synteza zach. w ich cytoplazmie na rybosomach, białka działają jako enzym. substraty: KT z fermentacji w przedżołądkach, octan, lipoproteiny, aminokw. egzogen., jony Ca, P glukoza-laktoza, tworzy się w Ap. Golgiego, lakt. to zw. osmot. czynny - pomaga ściągać wodę do pęcherz. sekrecyjnych; jeśli niedobór laktozy-powst mleko skondensowane; uwalniana przez egzocytoze F. Sok żołądkowy: sok trawienny, wydz. kom. bł. śluzowej żołądka, kwaśne pH, bezbarwny, przeźroczysty
(…)
…, kwaśne pH, bezbarwny, przeźroczysty
skład: podpuszczka (ścina białka mleka), pepsynogen pepsyna (tr. białek), HCl (obniża pH ~1,5), lipaza żołądk.
(tr. tłuszczy), śluz (ochrona przed samostraw.)
Fazy wydziel. s. żołąd.: f. głowowa – f. nerwowa, pod wpływ. impulsów z nerwów błędnych, odruchy bez- i
warunkowe; f. żołądk.: na skutek mech. podrażnienia bł. śluz., kom. G wydzielają gastrynę do krwi…
…. śluzowa, 5%)
Objętoś
śliny –1-2 l/dobę, pH od 6-7 do 8
F.: nawilżanie j. ustnej i pokrm., ułatwianie połykania, rozpoz. smaku, mowa, wstęp. traw. cukrów i tł.( amylazy i
lipazy), bakteriobój. (lizozym i przeciwciała), cytoprotekcja
Skład: K+, Na+, HCO3-, Cl-, woda, H3PO4, mucyna (połyk. pokrm.), ptialina, maltaza, lizozym
powstanie: pęcherzyki grucz. + ukł. kanal. wydziel. -> saliwon. Ślina pierwotna zaw. wodę, elektrolity, białko,
mucyny; w kanal. ślin. reasorbcja elektrolitów->ślina ostateczna, płyn izoton, zawiera hormony lizozym,
defensyny, niskie stęż Na
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)