Płyny w układzie pokarmowym

Nasza ocena:

5
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1134
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Płyny w układzie pokarmowym - strona 1 Płyny w układzie pokarmowym - strona 2

Fragment notatki:


2. UKŁAD POKARMOWY A. Żółć:   Skład : woda, skł. zaangażowane w trawienie i wchłanianie tłuszczów: fosfolipidy, cholesterol, Kw. żółciowe (wytw.  w wątrob.) pH ok.7, barwn. żółciowe, sole min, sole kw. tł.,   Magazynowana w pęcherzyku żółciowym – m. działania dwunastnica w czasie trawienia  Resorbowana po trawieniu w krąż wątrob-jelit.   F .: emulgacja tłuszczy   traw. lipidów (e. lipaz), ułatwiony transport i wchł. końcowych prod. traw. tł., ułatw.  transp. i wchł. A,D,E,K przez bł. Śluzową  Rodzaje:  sok trzustkowy  (wydz. z cz. gruczołowej  trzustki),  s. żołądkowy  (wydz. grucz. traw. żołądka),  s.  jelitowy  (izotoniczny płyn gruczołów j. cienkiego) B. Hormony trzustki:  Trzustka = cz. hormonalna  + cz. trawienna   Cz. endokrynna zawiera kom.  prod. i wydzielające hormony   α – glukagon , polipept. O strukt. 1-szo rzędowej. Antagonista insuliny.   β – insulina , skł. się z 2 łańcuchów polipept. A i B połączonych 2 mostkami S-S. Wzrost cukru we krwi – wzrost  prod. insuliny – zmniejszenie ilości cukru we krwi   δ – somatostatyna –  inhibitor wydzielania: insuliny, glukagonu, s. żołąd. i trzust., h. wzrostu, gastryny, żółci,  ruchów perystaltycznych C. Wydzielanie mleka:  Rozpoczyna się w okr. połogu   Progest. + estrog . – rozrost grucz. piersiowych i przystos. do laktacji w okr. ciąży   H. luteotropowy (prolaktyna)  – h. przysadki mózg., wytwarzanie mleka po porodzie   Nawał  mleczny   - obrzęk + napięcie piersi   rozpoczęcie wydziel. mleka właść. ok. 2-4 dni po porodzie  Wydzielanie mleka z dnia na dzień wzrasta (nawet do 1,5 l/dz.), po zaprzest. Karmienia laktacja ustaje D. Mammogeneza:  pierwsza f. okr. laktacji, dochodzi do rozwoju i dojrzew. grucz mlek. przez progent. i estrog.   estrog . – rozw. dróg wyprow.,  progest . – rozw. pęcherzyków wydziel. i ich nabłonka wydziel. E. Mech. wytwarzania mleka:  grucz. mleko. są bogato ukrwione - dyfuzja skł. odżywczych z krwi do kom. mlekotwórczych, synteza zach. w ich  cytoplazmie na rybosomach, białka działają jako enzym.   substraty:  KT z fermentacji w przedżołądkach, octan, lipoproteiny, aminokw. egzogen., jony Ca, P  glukoza-laktoza, tworzy się w Ap. Golgiego, lakt. to  zw. osmot. czynny  - pomaga ściągać wodę do pęcherz.  sekrecyjnych; jeśli niedobór laktozy-powst mleko skondensowane; uwalniana przez egzocytoze F. Sok żołądkowy:  sok trawienny, wydz. kom. bł. śluzowej żołądka, kwaśne pH, bezbarwny, przeźroczysty

(…)

…, kwaśne pH, bezbarwny, przeźroczysty
 skład: podpuszczka (ścina białka mleka), pepsynogen pepsyna (tr. białek), HCl (obniża pH ~1,5), lipaza żołądk.
(tr. tłuszczy), śluz (ochrona przed samostraw.)
 Fazy wydziel. s. żołąd.: f. głowowa – f. nerwowa, pod wpływ. impulsów z nerwów błędnych, odruchy bez- i
warunkowe; f. żołądk.: na skutek mech. podrażnienia bł. śluz., kom. G wydzielają gastrynę do krwi…
…. śluzowa, 5%)
 Objętoś
 śliny –1-2 l/dobę, pH od 6-7 do 8
 F.: nawilżanie j. ustnej i pokrm., ułatwianie połykania, rozpoz. smaku, mowa, wstęp. traw. cukrów i tł.( amylazy i
lipazy), bakteriobój. (lizozym i przeciwciała), cytoprotekcja
 Skład: K+, Na+, HCO3-, Cl-, woda, H3PO4, mucyna (połyk. pokrm.), ptialina, maltaza, lizozym
 powstanie: pęcherzyki grucz. + ukł. kanal. wydziel. -> saliwon. Ślina pierwotna zaw. wodę, elektrolity, białko,
mucyny; w kanal. ślin. reasorbcja elektrolitów->ślina ostateczna, płyn izoton, zawiera hormony lizozym,
defensyny, niskie stęż Na

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz