Laktopoeza - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 140
Wyświetleń: 2464
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Laktopoeza - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Laktopoeza
Laktopoeza - utrzymanie wytwarzania mleka zapoczątkowanego w czasie laktogenazy
Laktacja - stałe wytwarzanie mleka
Hormony mające bezpośredni wpływ na wytwarzanie mleka:
-prolaktyna
-insulina
-glikokortykoidy
Pośredni wpływ:
-TRH
-TSH
-ACTH
-parathormon
-kalcytonina
TRH wpływa na uwalnianie TSH, TSH wpływa na wydzielanie tyroksyny i trójjodotyroniny - głównych hormonów regulujących podstawową przemianę materii, apetyt, szybkość tętna, przepływ krwi do grucz. mlek. i biosyntezę mleka.
Laktację zwiększa podanie syntetycznej tyroksyny lub pobudzenie tarczycy (np. przez pasze jodowane) - krótkotrwałe działanie - na początku b szybki metabolizm, później wycieńczenie zwierzęcia i w konsekwencji obniżenie produkcji mleka.
ACTH (za pośrednictwem glikokortykoidów) jest konieczny do normalnego wytwarzania mleka, ich zbyt wysoki poziom obniża produkcję mleka.
Parathormon i kalcytonina:
-regulują metabolizm wapnia i fosforu (pierwiastki te odgrywają rolę w kształtowaniu ostatecznego składu mleka)
-parathormon - stymuluje absorpcję wapnia z jelita
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz