Biotechnologia roślin - strona 3

note /search

Lipidy - kwasy tłuszczowe 1

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 98
Wyświetleń: 854

Kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe są kwasami karboksylowymi i w organizmach żywych występują w wielu formach cząsteczkowych. Większość występujących w lipidach kwasów tłuszczowych to monokarboksylowe  kwasy tłuszczowe ale spotyka się także istotne metabolicznie kwasy  dikarboksylowe . Wykazano  k...

Lipidy - monoenowe

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 49
Wyświetleń: 938

2. Kwasy monoenowe Badając kwasy tłuszczowe ze smalcu Chevreul (1823) odkrył kwas olejowy. Chemicznej syntezy tego kwasu dokonał w 1934 roku Noller ze współpracownikami. Mono nienasycone, normalne kwasy tłuszczowe są szeroko rozprzestrzenione w ś...

Lipidy - polienowe

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1001

3. Kwasy polienowe Zwane także wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA). Mają dwa i więcej wiązań podwójnych o konfiguracji  cis . wiązania przedzielone jedną grupą metylenową Najważniejsze z nich należą do dwóch serii -  n-6  oraz  n-3 Przykładem może być polien należący do serii n-3 o poz...

Lipidy - prostanoidy

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 49
Wyświetleń: 931

PROSTANOIDY (Eikozanoidy) Są to związki lipidowe obecne w wielu organizmach w niezmiernie małych ilościach ale wykazujące znaczący wpływ na fizjologię komórki i procesy patofizjologiczne. Głównymi  źródłami eikozanoidów są kwasy tłuszczowe  z rodziny kwasu linolowego (18:2 n-6) a  szczególnie kwa...

Lipidy - prostanoidy 2

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 21
Wyświetleń: 819

Produkty lipoksygenacji Lipoksygenazy roślinne i zwierzęce poprzez wprowadzenie tlenu cząsteczkowego produkują z kwasów C18 i C20 lipidowe hydroperoksydy o różnej aktywności biologicznej.     Powstają z nich stereoswoiste hydroksy kwasy Szczególnie ciekawe są produkty tzw. 5-lipoksygenazy, która ...

Lipidy - woski

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1372

Woski Woskami nazywane są związki tworzące ochronne warstwy liści i owoców roślin. Są także spotykane u zwierząt (wosk pszczeli, lipidy kutykuli owadów, lipidy skorupiaków planktonowych, lipidy gruczołów kuprowych ptaków, lipidy skórne) takich jak zwierzęta wyższe, glony, grzyby i bakterie. Najcz...

Lipidy - glicerydy

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1225

Acyloglicerole (glicerydy) Są najpowszechniejsze w postaci tłuszczów obojętnych. Komisja nomenklatury biochemicznej (IUPAB-IUB) zaleca stosowanie nazw monoacyloglicerol, diacylogicerol i triacyloglicerol zamiast dotychczasowych nazw typu monogliceryd. Nomenklatura uwzględnia stereospecyficzność (...

Lipidy - fosfolipidy

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1568

Fosfolipidy Charakteryzują się obecnością fosforu w swych cząsteczkach. Fakt ten wykazano już w 1811 roku analizując lipidy ekstrahowane etanolem z mózgu. Duże zasługi w chemii fosfolipidów poniósł  Tudikum  (1828-1901) charakteryzując kefal...

Lipidy - sfingolipidy

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1050

Sfingolipidy Grupę ta tworzą zawierające fosfor lipidy (głównie sfingomielina) lecz zamiast glicerolu zawierające długołańcuchowy aminoalkohol, sfingozynę dołączoną dofosfocholiny, fosfoetanolaminy lub fosfoinozytolu poprzez grupę hydroksylową oraz kwas tłuszczowy poprzez wiązanie amidowe. Ta czę...

Fitoremediacja - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 154
Wyświetleń: 1176

FITOREMEDIACJA Zanieczyszczenie środowiska: Negatywne oddziaływanie czł na środowisko- odzwierciedlenie we wszystkich jego elementach. Degradacji uległy abiotyczne elementy, organizmy i zależności między jednymi a drugimi. Zmiany dotyczą całej biosfery, mają odzwierciedlenie w globalnych zmianach ...