Lipidy - woski

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1288
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Lipidy - woski - strona 1 Lipidy - woski - strona 2 Lipidy - woski - strona 3

Fragment notatki:


Woski Woskami nazywane są związki tworzące ochronne warstwy liści i owoców roślin. Są także spotykane u zwierząt (wosk pszczeli, lipidy kutykuli owadów, lipidy skorupiaków planktonowych, lipidy gruczołów kuprowych ptaków, lipidy skórne) takich jak zwierzęta wyższe, glony, grzyby i bakterie. Najczęściej woski są estrami długołańcuchowych alkoholi oraz kwasów tłuszczowych. Ulegają zmydleniu w wysokiej temperaturze. Rozpuszczają się w takich rozpuszczalnikach jak chloroform, estry, etery czy ketony (n.p. aceton) Najczęściej woski posiadają skład podany w tabeli poniżej R1 i R2 zwykle posiadają 10-20 (lub dłuższe) węglowe łańcuchy węglowe. U roślin woski zawierają znaczącą ilość hydroksy kwasów, która tworzy tzw.  kutynę . Warstwy podziemne oraz zranienia pokryte są podobną warstwą zwaną  suberyną . Pod względem kwasów tłuszczowych obie warstwy zawierają kwasy C16 i C18. Woski zwierzęce Wosk pszczeli Głównymi składnikami są kwas palmitynowy, palmitoolejowy, hydroksypalmitynowy oraz oleinowy, które są zestryfikowane przez długołańcuchowealkohole (C30-C32). Wosk chiński (wosk owadzi) Jest to wosk produkowany przez owady (1500 owadów produkuje 1g wosku). Składowe estry pochodzą od kwasów tłuszczowych i alkoholi o długości od C26-C28. Oczyszczony wosk służy do produkcji świec oraz środków wybłyszczających. Wosk kaszalota Wosk, oprócz innych składników jest pochodną cetylopalmitynianu (C32) oraz cetylomirystynianu (C30). Używany jest w przemyśl kosmetycznym i farmaceutycznym, a ostatnio zostaje zastąpiony przez syntetyczny cetylopalmitynian. Lanolina Jest mieszaniną wosków oraz innych związków lipidowych. Najczęściej występują w niej kwasy o 14-35 atomach węgla w łańcuchu, w tym kwasy rozgałęzione. Lanolina jest używana zarówno w przemyśle kosmetycznym jak i produktów czystości (detergenty do prania, barwniki, środki smarujące). Woski roślinne Wosk karnauba Znany jako „królowa wosków” wydzielany jest przez liście brazylijskiej palmy  Copernicia purnifera . Ponad 85% wosku to estry kwasów tłuszczowych. Wosk karnauba zawiera relatywnie wysoką zawartość długołańcuchowych dioli (do 20%), hydroksy kwasów tłuszczowych (do 6%) oraz kwas cynamonowy (do 10%). Woskten jest stosowany jako składnik past do butów ale także w przemyśle kosmetycznym i spożywczym (skład polew cukierków i gum do żucia, n.p. Tic-Tac). Olej jojoba Jest to wosk płynny – „olej” (t.m ~6oC) produkowany przez nasiona zamieszkującego Meksyk, Arizonę i Kalifornię drzewa jojoba. Wosk ten składa się niemal wyłącznie z estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi (ponad 98%) o łącznej długości od 38 do 44 atomów węgla. Najczęściej występującym kwasem tłuszczowym jest kwas 20:1 i

(…)

… się, że jest
ważnym czynnikiem uczestniczącym w utrzymywaniu odpowiedniej
funkcji barierowej skóry.
Glikozydy kwasów hydroksylowych lub alkoholi
Wykazano je w dużej liczbie u organizmów niższych (bakterie,
drożdże, gąbki). Zawierają one reszty cukrowe (od jednej do kilku
reszt) dałączone do grupu hydroksylowej alkoholu lipidowego lub
hydroksy kwasu tłuszczowego lub do grupy karboksylowej kwasu
tłuszczowego
Glikozydy…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz