Lipidy - polienowe

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1001
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Lipidy -  polienowe - strona 1 Lipidy -  polienowe - strona 2 Lipidy -  polienowe - strona 3

Fragment notatki:


3. Kwasy polienowe Zwane także wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA). Mają dwa i więcej wiązań podwójnych o konfiguracji  cis . wiązania przedzielone jedną grupą metylenową Najważniejsze z nich należą do dwóch serii -  n-6  oraz  n-3 Przykładem może być polien należący do serii n-3 o pozycji wiązań 5,8,11,14,17 – kwas eikozapentaenowy Nazwa zwyczajowa Notacja skrócona MW linolowy 18:2 (n-6) 280,4 γ-linolenowy 18:3 (n-6) 278,4 dihomo- γ-linolenowy 20:3 (n-6) 306,5 arachidonowy 20:4 (n-6) 304,5 α-linolenowy 18:3 (n-3) 278,4 stearidonowy 18:4 (n-3) 276,4 EPA (timnodonowy) 20:5 (n-3) 302,5 DPA (klupanodonowy) 22:5 (n-3) 330,6 DHA (cerwonowy) 22:6 (n-3) 328,6 Kwasy n-6 ♦ Kwas  linolowy  jest najpospolitszym kwasem wielonienasyconym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Nie może być syntetyzowany przez zwierzęta i musi być przyjmowany z pokarmem roślinnym. Należy więc do tzw.  niezbędnych kwasów tłuszczowych . Najwięcej kwasu linolowego znajduje się  w orzechach włoskich, orzeszkach ziemnych, nasionach słonecznika, winogronach, kukurydzy, nasion sezamu oraz w soi. Kwas ten jest prekursorem wszystkich pozostałych kwasów serii n-6 tworzonych przez  desaturację i wydłużenie  łańcucha. Kwas  γ -linolenowy  jest pierwszym produktem pośrednim utworzonym w tym procesie. Uważa się,  że posiada właściwości terapeutyczne. Szczególnie dużo występuje go w olejku z wiesiołka ( Oenothera ) – ok. 10%. ♦ Kwas  arachidonowy  jest najważniejszym kwasem z tej serii – jest głównym składnikiem lipidów komórkowych struktur błonowych (fosfolipidów) oraz zasadniczym prekursorem hormono podobnych związków takich jak prostaglandyny czy prostacykliny zaliczanych do grupy  prostanoidów . Jest rzadkim w roślinach wyższych (głównie występuje w oleju arachidowym) ale jest dosyć powszechny w mchach i porostach (nawet do 20-40%) oraz w brunatnicach (glony morskie). W siatkówce wykazano obecność kwasu C14:2 (n-6), który wraz z kwasem myristoolejowym (C14:1 n-5) acyluje N-koniec białka rekoweryny  zaangażowanego w mechanizm fotorecepcji. Kwasy n-3 ♦ Kwas   linolenowy  występuje tylko u roślin w liściach, pędach i korzeniach. Wykazany został jako główny składnik oleju lnianego. U zwierząt jest prekursorem innych kwasów serii n-3, niezbędnych dla ryb i innych zwierząt. ♦  EPA ,   DPA  i  DHA  wykazano w jednokomórkowych glonach morskich, brunatnicach, mchach a także tkankach zwierząt, przede wszystkim nerwowej. DHA umożliwia optymalne funkcjonowanie mózgu i siatkówki oka. Bogatym źródłem tych kwasów są tłuszcze rybie. W szpinaku, tytoniu oraz glonach słodkowodnych wykazano obecność nietypowego kwasu trienowego – 7,10,13-

(…)

… i siatkówki oka. Bogatym źródłem tych kwasów są tłuszcze
rybie.
W szpinaku, tytoniu oraz glonach słodkowodnych wykazano
obecność
nietypowego
kwasu
trienowego

7,10,13heksadecatrienowego, 16:3 n-3. Obecność tego kwasu stała się
podstawą podziału chemokaksonmicznego roślin na tzw. 16:3-rośliny
(typ prokariotyczny) oraz 18:3-rośliny. Kwas ten jest wbudowany
głównie w glikolipidy błon chloroplastowych.
Kwasy n…
… zwierzętom obniżają poziom trójglicerydów w surowicy i
lipoprotein bardzo dużej gęstości (VLDL).
Kwasy bromowane
Kwasy tego typu wykazano w gąbkach morskich, glonach i porostach
Najczęściej występują trzy kwasy tłuszczowe o podobnej strukturze
ale różnej długości łańcucha.
Kwasy acetylenowe
Zawierają wiązanie potrójne oraz mogą dodatkowo zawierać
wiązania podwójne. Jedynie kilka z nich występuje w źródłach…
… lipidów
takich jak lipoksygenazy i syntetazę prostaglandynową.
Hydroksy kwasy
Kwasy te posiadają grupę hydroksylową dołączoną w różnym
miejscu nasyconego lub mononienasyconego łańcucha.
Występują też wielo hydroksy kwasy ale są one wynikiem
metabolicznych procesów katalizowanych przez lipoksygenazy.
Złożone rozgałęzione kwasy hydroksylowe występują w bakteriach
pod nazwą kwasów mykolowych.
Kwasy 2…
… w lipidach roślinnych, szczególnie w
tzw. wosku japońskim (C20 – C23) oraz lipidach sumaka jadowitego
(Rhus). Stanowią także składnik warstwy suberynowej pokrywającej
rośliny.
Amidy kwasów tłuszczowych
Jedne z nielicznych kwasów tłuszczowych nie wchodzących w skład
tłuszczów a występujące w naturze. Posiadają zastosowania
przemysłowe (środki smarowe, detergenty, dodatki do procesu
flotacji, zmiękczacze…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz