To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Produkty lipoksygenacji Lipoksygenazy roślinne i zwierzęce poprzez wprowadzenie tlenu cząsteczkowego produkują z kwasów C18 i C20 lipidowe hydroperoksydy o różnej aktywności biologicznej. Powstają z nich stereoswoiste hydroksy kwasy Szczególnie ciekawe są produkty tzw. 5-lipoksygenazy, która inicjuje tworzenie leukotrienów , w tym będących lipidopeptydami. Leukotrieny są uznawane za miejscowe hormono-podobne związki tworzone w odpowiedzi komórki na różne bodźce. Pełnią istotną rolę w astmie oskrzelowej i chorobach uczuleniowych. LTD4 jest silnym czynnikiem uczestniczącym w procesach zapalnych. Jeszcze inną grupą produktów działania enzymów oksydatywnego metabolizmu kwasów tłuszczowych są tzw. lipoksyny (LX) – wielohydroksylowe kwasy tłuszczowe. Zawierają skoniugowane cztery wiązania podwójne i mogą powstać przez łączne działanie wielu lipoksygenaz ( 5-, 12-, 15- LOX) i innych enzymów metabolizmu lipidów (peroksydazy, dehydrataza, hydrolaza). Posiadają wielorakie i często niepowiązane logicznie ze sobą, tj. niewyjaśnione/nie umiejscowionowe w ogólnym metaboliźmie czy fizjologii działanie biologiczne, w tym np. indukowanie skurczu mięśni oskrzli i płuc czy aktywacja kinazy białkowej C lub inhibicja produkcji inozytolo-3P.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)