Sinice- opracowanie
- Uniwersytet Warszawski
- Mikrobiologia
SINICE Schemat komórki sinicy Barwniki asymilacyjne - chlorofil - zielony - karoten - pomarańczowy - ksantofil - żółty - fikoerytryna - czerwony -
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
SINICE Schemat komórki sinicy Barwniki asymilacyjne - chlorofil - zielony - karoten - pomarańczowy - ksantofil - żółty - fikoerytryna - czerwony -
Dokładna tematyka notatki jest następująca: ekosystem, energia, ekolog, Arthur Tansley, ecological system, biocenoza, biotop, (środowisko zewnętrzne), środowisko abiotyczne, konsumenci, reducenci, podstawowy podział ekosystemów, biom, rodzaje biomów, strefowe (zonalne), niestrefowe (azonalne), poza...
UP dla studentów III roku biologii Uniwersytetu Pedagogicznego. W notatkach zawarte są następujące zagadnienia: - formy morfologiczne i budowa bakterii, - metody sterylizacji, - barwienia (m.in. proste, metodą Grama, przetrwalników, nega...
Tematem przewodnim są metody niszczenia drobnoustrojów. Informacje zawarte w notatce to: dekontaminacja, dezynfekcja, sterylizacja, kontrola procesów sterylizacji, ocena czystości bakteriologicznej powierzchni, kategorie mycia rąk, technika mycia rąk, sprawdzenie skuteczności higienicznego myc...
Parazytologia Pasożytnictwo - antagonistyczna forma współżycia dwóch różnogatunkowych organizmów - pasożyta i żywiciela, którego organizm stanowi środowisko zycia i zdobywania pokarmu dla pasożyta Pasożyty względne (fakultatywne) - organizmy, które preferują pasożytniczy tryb zycia, oprzy c...
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków 1 Ć wiczenie 5 Enterobacteriaceae – pałeczki jelitowe Do tej rodziny nale y wiele drobnoustrojów mających znaczenie w mikrobiologii i analizie produktów ...
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków 1 Ć wiczenie 6 Systematyka Dro d y Królestwo: Fungi Podkrólestwo: Dikarya – grzyby wy s...
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków Ć wiczenie 7 • Grzyby strz ę pkowe (Królestwo: Fungi ) • Sprz ę niaki ( Zygomycota ) • cechy charakterystyczne: -
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków Ć wiczenie 8 Mikroflora powietrza Saprofityczną mikroflorę powietrza stanowią: ziarniaki z rodzaj...
Wynikiem pozytywnym jest rozpuszczenie pożywki, wokół posiewu.• aktywność lipolityczna – drobnoustroje rozkładające tłuszcze tworzą lipazy, za pomocą których hydrolizują je do gliceryny i kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe (szc...