To tylko jedna z 7 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków 1 Ć wiczenie 6 Systematyka Dro d y Królestwo: Fungi Podkrólestwo: Dikarya – grzyby wy sze Typ: Basidiomycota (podstawczaki) Typ: Ascomycota – workowce Podtyp: Saccharomycotina Klasa: Saccharomycetes Rząd: Saccharomycetales Rodzina: Saccharomycetaceae – dro d e szlachetne, rozmna ają się płciowo, wytwarzają w workach od 2-4 kulistych zarodników, oraz sztuczna jednostka często w randze typu „ Deuteromycota ” („anamorfic fungi”) – g rzyby niedoskonałe, anamorficzne Workowce ( Ascomycota ) – wytwarzają zarodniki workowe w workach ( ascum ). Rozmna ają się generatywnie przez wytwarzanie okrągłych lub owalnych zarodników wewnątrz worka (askospory) oraz wegetatywnie przez p ą czkowanie wieloboczne . Mogą formować grzybnię. Z wyjątkiem Schizosaccharomyces nie wytwarzają enzymu ureazy. Ściana komórkowa jest 3-warstwowa, zbudowana z glukanu i mannanu. Nie wytwarzają pigmentu. Nale ą tu dro d e fermentujące i nie fermentujące sacharydów. Rodzaj Saccharomyces - dro d e te dają na po ywkach płynnych osad opadający na dno, a na stałych tworzą białe lub kremowe kolonie. Do tego rodzaju nale ą gatunki dro d y szlachetnych , które charakteryzuj ą si ę silnymi wła ś ciwo ś ciami fermentacyjnymi – w warunkach beztlenowych rozkładają du e ilości cukru na alkohol, który nie jest przez nie zu ywany. Saccharomyces cerevisiae – mają komórki owalne lub kuliste, na podło ach płynnych pojedynczo lub podwójnie. Fermentują i asymilują większość cukrów, mogą wykorzystywać etanol przy braku innego źródła węgla w środowisku. U ywane są w przemyśle fermentacyjnym (dro d e gorzelnicze) oraz do produkcji dro d y paszowych i spo ywczych (dro d e piekarskie). Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków 2 Saccharomyces carlsbergensis o owalnych komórkach, od S. cerevisiae odró nia je zdolność do fermentacji rafinozy . Stosowane są do produkcji piwa (dro d e piwowarskie). Saccharomyces ellipsoideus – dro d e winiarskie, od S. cerevisiae ró nią się nieco kształtem (bardziej
(…)
…,
oraz sztuczna jednostka często w randze typu „Deuteromycota” („anamorfic fungi”) – grzyby
niedoskonałe, anamorficzne
Workowce (Ascomycota) – wytwarzają zarodniki workowe w workach (ascum). Rozmna ają się
generatywnie przez wytwarzanie okrągłych lub owalnych zarodników wewnątrz worka (askospory)
oraz wegetatywnie przez pączkowanie wieloboczne. Mogą formować grzybnię. Z wyjątkiem
Schizosaccharomyces…
…, u których nie zaobserwowano cyklu rozmna ania płciowego, nie będące
haploidalnymi przedstawicielami gatunków zarodnikujących. Nale ą tu m.in. takie rodzaje jak:
Cryptococcus, Torulopsis, Candida, Kloeckera, Rhodotorula.
Rodzaj Torulopsis – podobne do S. cerevisiae tylko mniejsze, rozwój przez pączkowanie, odporne na
wysokie stę enia soli i cukru. Występują w solankach, zagęszczonym słodzonym mleku (powodują
nieprzyjemny…
… smak i zapach) oraz w śluzowatym winie. Gatunek Torulopsis utilis ze względu na
szybkie rozmna anie i gromadzenie białka w komórkach u ywany jest do produkcji dro d y
paszowych.
Rodzaj Candida – stanowi formę przejściową między dro d akami a pleśniami. Wytwarzają
pseudogrzybnię, komórki są cylindryczne lub owalne, nale ą do dro d y dzikich, ko uchujących.
Gatunek Candida mycoderma – rozkłada alkohol…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)