mikrobiologia, Ćwiczenie 07

Nasza ocena:

3
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1169
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
mikrobiologia, Ćwiczenie 07 - strona 1 mikrobiologia, Ćwiczenie 07 - strona 2 mikrobiologia, Ćwiczenie 07 - strona 3

Fragment notatki:


Mikrobiologia  ywności – II rok Towaroznawstwo    Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków    Ć wiczenie 7  •   Grzyby strz ę pkowe (Królestwo:  Fungi )     •   Sprz ę  niaki ( Zygomycota )  •  cechy charakterystyczne:  - grzybnia wielojądrowa,  - brak przegród poprzecznych (sept),  -  rozmna anie  wegetatywne  przez  zarodniki  (spory),  powstające  w  zarodniach   (sporangium),  tworzonych  na  specjalnych  strzępkach  -  trzonkach  zarodnionośnych  (sporangioforach),  - charakterystyczny element strukturalny zarodni - kolumella,  - rozmna anie płciowe - połączenie gametangiów męskich i  eńskich, tworzy się zygota,    •  przedstawiciele:  -  rodzaj   Mucor   -  grzybnia  wysoka  przejrzysta,  początkowo  biała  później  szarzejąca,  nazywane  dro d ami  mukorowymi  -  fermentują  cukry  wytwarzając  w  środowiskach  płynnych  ok.  7%  etanolu,  występują  jako  zanieczyszczenia  powietrza  w  mleczarniach,  mogą powodować wady masła (silne właściwości lipolityczne),         - rodzaj  Rhizopus  - jasnoszare murawki o luźnej strukturze, brze ne strzępki w zetknięciu  z  powierzchnią  stałą  tworzą  rozgałęzione  chwytniki  (ryzoidy),  są  bardzo  rozpowszechnione, przyczyniają się do psucia owoców, wady niektórych serów, występują  jako  zanieczyszczenie  ywności,  są  przyczyną  psucia  się  mięsa  przechowywanego  w  chłodni, są zdolne do wytwarzania mykotoksyn,        Mikrobiologia  ywności – II rok Towaroznawstwo    Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków        Inne grzyby strz ę pkowe:  - septowana, wielokomórkowa grzybnia, często rozgałęziona  - mogą tworzyć się artrokonidia, lub oidia,  - formą przetrwalną są chlamydospory - jedno lub wielokomórkowe, powstające w wyniku  przekształcenia strzępek lub konidiów wielokomórkowych,    •  Najwa niejsze rodzaje    Rodzaj    Aspergillus   -  charakteryzuje  się  główkowatym  zakończeniem  konidioforu,  tworzącym się na strzępkach powietrznych (aparat konidialny), niektóre gatunki mają stadium  płciowe tworząc zarodniki workowe, rozpowszechnione w przyrodzie, Najliczniej występują  w  glebie,  rozwijają  się  na  resztkach  roślinnych  i  zwierzęcych,  znanych  jest  ponad  150  gatunków, wśród których są odmiany odpowiedzialne za psucie się  ywności, skór, drewna i  papieru,  liczne  gatunki  są  patogenne  dla  ludzi  i  zwierząt.  U  nielicznych  gatunków  tego 

(…)

… znane są stadia teleomorficzne, np. Trichoderma viride
stanowi stadium konidialne workowca Hypocrea rufum.
Mykotoksyny
Są toksycznymi metabolitami wtórnymi grzybów (pleśni), nale ących przede wszystkim do
rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Mogą powstawać w wielu produktach rolnych
i w bardzo ró nych warunkach. Mykotoksyny mają ró norodne działania toksyczne oraz
charakteryzują się wysoką…
… mykotoksyny:
Copyright @ 2009 – Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej, UR Kraków
Mikrobiologia ywności – II rok Towaroznawstwo
głównie aflatoksyny, ochratoksynę A i patulinę, Gatunki z rodzaju Penicillium wytwarzają
równie liczne antybiotyki, np. penicylina jest wytwarzana przez Penicillium chrysogenum
Rodzaj Fusarium – tworzy obfitą grzybnię o jasnych barwach od spodu zabarwioną
pomarańczowo, czerwono lub fioletowo, znane są dwa rodzaje konidiów – makrokonidia,
wielokomorowe o rogalikowatym kształcie oraz jednokomórkowe, owalne lub elipsoidalne
mikrokonidia, są powszechnie występującymi saprofitami bytującymi w glebie i na szczątkach
roślinnych, liczne są paso ytami roślin. Wytwarzają enzymy hydrolizujące pektyny. Wiele
gatunków wytwarza bardzo silne toksyny, które mogą wywoływać śmiertelne zatrucia u ludzi.
Niektóre gatunki z tego rodzaju są anamorfami grzybów Giberella.
Rodzaj Botrytis – charakteryzuje się wełnistą grzybnią jasnoszarą lub oliwkowobrunatną z
szarą warstwą konidiów. Konidiofory są proste, septowane, rozgałęzione na końcu, kończą się
pęcherzykami z blastokonidiami na ich powierzchni. Powszechnie występują w przyrodzie,
spełniając wa ną rolę w procesie biodegradacji
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz