Mikrobiologia, grzyby strzępkowe- wykład 8

Nasza ocena:

5
Pobrań: 882
Wyświetleń: 4235
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mikrobiologia, grzyby strzępkowe- wykład 8 - strona 1 Mikrobiologia, grzyby strzępkowe- wykład 8 - strona 2 Mikrobiologia, grzyby strzępkowe- wykład 8 - strona 3

Fragment notatki:

Mikrobiologia
Wykład 8
Grzyby strzępkowe
Klasa Ascomycetes – workowce
Grzybnia z septami.
Rozmnażanie płciowe poprzez wytwarzanie
worków (ascus) z zarodnikami
(askosporami).
Wewnątrz worków następuje kariogamia
i podział redukcyjny. Worki występują
często (nie zawsze) wewnątrz specjalnych
ciał owoconośnych (zw. kleistotecjum,
perytecjum, apotecjum).
1
Do klasy Ascomycetes Ascomycota należą:
• Pleśnie z rodzaju Chaetomium
i Byssochlamys
• Pleśnie z rodzajów: Eurotium, Emericella,
Talaromyces i Eupenicillium, będące
teleomorficznymi stadiami grzybów
z rodzajów Aspergillus i Penicillium
Rodzaj Chaetomium
Grzyby występują w glebie,
powietrzu, na pozostałościach
roślinnych.
Kolonie rosną szybko, są wełniste.
Początkowo są białe, potem szare,
szarawo-oliwkowe, ciemnooliwkowozielone, oliwkowo-brązowe, czarne
2
Rodzaj Chaetomium
Rozmna a się wyłącznie płciowo
poprzez tworzenie cylindrycznych
worków z zarodnikami (askosporami).
Ciała owoconośne – „perytecja” są
beczułkowatego kształtu i są pokryte
ciemnymi, spiralnie skręconymi
strzępkami.
Askospory są owalne,
cytrynkowate,
oliwkowo-zielone.
Chaetomium globosum – 1 – perytecjum z
workami pokryte ciemnymi, spiralnie
skręconymi strzępkami, 2 - worki
z askosporami, 3 - askospory
1
3
Chaetomium globosum
Perytecja grzybów
• Chaetomium fusiforme z rodzaju Chaetomium.
Grzyby te charakteryzują się
wysoką aktywnością
celulolityczną.
Występują w glebie,
powodując rozkład błonnika,
który w ogromnych ilościach
gromadzi się w postaci
obumarłych liści i części roślin.
Chaetomium fusiforme
4
Rodzaj Byssochlamys
Większość izolatów pochodzi z owoców
kandyzowanych. Grzyby te występują także
w sokach owocowych i pasteryzowanych
konserwach owocowych i owocowo-warzywnych.
Przeżywają przez długi okres w glebie.
Okrągło-owalne worki z askosporami
tworzą kuliste skupienia i nie
występują w ciałach owoconośnych.
Zarodniki mają przeważnie kształt jajowaty.
Skupienia okrągło-owalnych worków b
z askosporami u Byssochlamys nivea (
(a, b ). Kolonie grzyba B. nivea na
podłożu MEA (c)
c
a
5
Grzyby z rodzaju Byssochlamys,
a szczególnie B. fulva i B. nivea, są bardzo
niebezpieczne dla przemysłu spożywczego.
Powodują psucie się pasteryzowanych
konserw owocowo–warzywnych.
Powodem tego jest ciepłooporność
askospor, które wytrzymują 30 min.
ogrzewanie w 87-90oC. Grzyby te rosną
także w obecności dwutlenku siarki.
.
Chorobotwórczość
Byssochlamys fulva jest
związana ze zdolnością grzyba
do wytwarzania kwasu
byssochlamidowego
wywołującego krwotoki u ludzi.
6
Klasa Deuteromycetes (Fungi imperfecti) –
grzyby niedoskonałe, grzyby konidialne
Rozmna ają się wyłącznie
wegetatywnie poprzez tworzenie konidiów
na trzonkach konidialnych (konidioforach)
lub bezpośrednio na grzybni.
Czasami brak zarodników (grzybnia
sterylna).
Grzybnia z septami.
Wytwarzanie artrokonidii, blastokonidii,
chlamydospor.
Konidia grzybów z klasy Deuteromycetes
Bezbarwne lub zabarwione, cienko- lub grubościenne,
gładkie lub chropowate, a nawet ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz