To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Wynikiem pozytywnym jest rozpuszczenie pożywki, wokół posiewu.
• aktywność lipolityczna – drobnoustroje rozkładające tłuszcze tworzą lipazy, za pomocą których hydrolizują je do gliceryny i kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe (szczególnie nienasycone), mogą dalej ulegać przemianom tzw. jełczeniu,w wyniku, czego tworzą się związki o bardzo nieprzyjemnym zapachu.
Aktywność lipolityczna badana jest na podłożu z margaryną. Wynikiem pozytywnym jest rozpuszczona pożywką wokół kolonii (strefa przejaśnienia).
• aktywność celulolityczna – enzymatyczne rozszczepienie celulozy katalizowane jest przez celulazę, na której aktywność składają się co najmniej trzy enzymy: endo-β-1,4glukanaza (atakuje wiązania wewnątrz łańcuchów, tworzą się krótsze łańcuchy celulozowe), egzo- β -1,4- glukanaz
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)